Antena 3 CNN Externe Franţa riscă să fie paralizată de o gravă criză de combustibil

Franţa riscă să fie paralizată de o gravă criză de combustibil

Franţa riscă să fie paralizată de o gravă criză de combustibil
18 Oct 2010   •   22:51

Franta nu este de vizitat zilele acestea. Tara riscă să fie paralizată de o gravă criză de combustibil. Benzinăriile sunt cu stocurile aproape de zero din cauza unei greve a angajaţilor de la rafinării, nemulţumiţi de creşterea cu doi ani a vârstei de pensionare. Nici muncitorii de la salubritate nu vor să mai lucreze, aşa că multe oraşe se sufocă în gunoaie. Iar poliţiştii abia mai fac faţă tinerilor furioşi care au făcut prăpăd pe străzile din Lyon şi Paris.

Coşmarul maşinilor incendiate a revenit în suburbiile marilor oraşe franceze, aşa cum s-a întâmplat şi-n noiembrie 2005. De această dată, tinerii puşi pe scandal au protestat faţă de creşterea vârstei de pensionare, de la 60 la 62 de ani. La Lyon şi Paris, au incendiat maşini şi au vandalizat străzi întregi. Păgubiţii au fost însă tot francezi care se opun legii pensiilor.

La Marsilia, haosul îşi arată o altă faţă. Munţi de gunoaie zac pe străzi de şase zile, de când angajaţii de la salubritate au spus stop lucrului, supăraţi, şi ei, de politica statului faţă de pensionari. Din acelaşi motiv nu mai lucrează nici rafinăriile. Efectul? Din cele 12.500 de benzinării, aproape două mii au rămas fără combustibil.

Mii de şoferi francezi au pornit într-o cursă disperată, ca să-şi facă plinul.

"De azi-dimineaţă, de la ora 8 fără un sfert, caut benzină! Asta ar fi a zecea sau a unsprezecea benzinărie pe la care am fost. E neplăcut. Vedeţi, toţi stau la coadă. Stau la coadă la pompe care arată că nu mai au benzină.", a spus un şofer.

În replică la greva de la rafinării, Guvernul francez a format o celulă de criză, care să prevină epuizarea combustibilului de pe piaţă. Însă nu vor va putea stăvili avântul sindicatelor: Marţi este o nouă zi de grevă generală, când milioane de protestatari sunt aşteptaţi în stradă.

 

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close