Antena 3 CNN Externe "Ger siberian" în Rusia şi Europa de Est. 194 de oameni, morţi de frig

"Ger siberian" în Rusia şi Europa de Est. 194 de oameni, morţi de frig

"Ger siberian" în Rusia şi Europa de Est. 194 de oameni, morţi de frig
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    21 Dec 2012   •   17:34

Valul de frig extrem care a făcut până acum cel puţin 194 de morţi continuă, vineri, să facă ravagii în Rusia, estimându-se că va continua până la începutul săptămânii viitoare, în timp ce temperaturile par să revină la normal în Europa de Est, relatează AFP.

În Rusia, unde temperaturile coboară de o săptămână sub -20 de grade Celsius la Moscova şi aproape de -50 de grade în unele regiuni din Siberia, încă două persoane au murit în ultimele 24 de ore. În total, de la debutul valului de frig, la 14 decembrie, 56 de persoane au murit din cauza gerului şi alte 371 au fost spitalizate.

În Ucraina, 83 de persoane au murit de frig, din care 57 pe stradă, a indicat vineri un consilier al ministrului sănătăţii Vladimir Iurcenko, fără a preciza perioada bilanţului. Sursa a adăugat că au fost spitalizate 526 de persoane, victime ale gerului.

În noaptea de joi spre vineri, termometrul a ajuns la -43 de grade Celsius în regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, şi la -47 de grade în Krasnoiarsk, în Siberia, potrivit serviciului rus de meteorologie.

În Ucraina, afectată de mai multe săptămâni de ninsori abundente, mercurul din termometre a afişat în medie -15 grade în noaptea de joi spre vineri, o temperatură obişnuită pentru această perioadă a anului. Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 93 de localităţi, marea majoritate a acestora în Crimeea nu aveau electricitate.

În Polonia, poliţia a anunţat vineri că 49 de persoane au murit de frig de la 1 decembrie. Gerul a făcut 19 victime în decembrie 2011 şi 134 în anul precedent.

Termometrele afişau vineri dimineaţă -14 grade în Letonia, unde drumurile erau extrem de periculoase din cauza poleiului. Pentru a evita accidentele şi ambuteiajele în capitala Riga, transportul public este gratuit pentru şoferi în aceste zile. Un record de -28 de grade este aşteptat luni.

Cel puţin şase persoane au decedat din cauza gerului în Lituania, în ultimele săptămâni, potrivit poliţiei şi unor surse medicale.

Aceste temperaturi glaciale "anormale" ar urma să se menţină până la începutul săptămânii viitoare, din cauza persistenţei unui anticiclon, a indicat serviciul rus de meteorologie. În partea europeană a Rusiei, se aşteaptă ca mercurul din termometre să coboare până la -31 de grade, urmând ca apoi să crească brusc. Temperaturile vor scădea şi în ţările baltice până luni.

În celelalte ţări din Europa de Est, regiune lovită de asemenea de un val de ger şi ninsoare, temperaturile vor începe să revină la normal. În Cehia şi Slovacia, termometrele arătau vineri în jur de 0 grade.

Poliţia cehă a anunţat că mai multe persoane au murit din cauza hipotermiei în ţară, însă nu a furnizat alte detalii.






×
Subiecte în articol: Rusia ger morti Ucraina letonia Lituania
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close