Antena 3 CNN Externe Germania dezminte declaraţiile lui Sarkozy potrivit cărora Berlinul vrea să evacueze tabere de romi

Germania dezminte declaraţiile lui Sarkozy potrivit cărora Berlinul vrea să evacueze tabere de romi

Germania dezminte declaraţiile lui Sarkozy potrivit cărora Berlinul vrea să evacueze tabere de romi
Sursa foto: Foto: rml2.nl
17 Sep 2010   •   15:01

Cancelarul german nu a vorbit cu preşedintele francez despre taberele de romi din Germania, "nici în timpul Consiliului European, nici în discuţiile pe marginea acestuia", a declarat, joi, un purtător de cuvânt oficial, respingând afirmaţiile făcute în acest sens de liderul francez, relatează AFP.

"Cancelarul (Angela) Merkel nu a vorbit nici în timpul Consiliului European, nici în discuţiile purtate pe marginea Consiliului cu preşedintele francez (Nicolas) Sarkozy despre tabere de romi din Germania şi, în niciun caz, despre evacuarea acestora', a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

În plus, ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a apreciat vineri că afirmaţiile preşedintelui francez reprezintă fără îndoială "o neînţelegere".

"Bănuiesc că este vorba despre o neînţelegere, deoarece cancelarul a spus public, aşa cum mi-a povestit personal, cum s-a derulat discuţia, şi nu au existat niciodată astfel de afirmaţii din partea cancelarului", a declarat Westerwelle într-un interviu acordat postului public de radio Deutschlandunk. "De altfel, acest lucru ar fi contrar Constituţiei germane şi nu se gândeşte nimeni la aşa ceva", adaugă şeful diplomaţiei germane.

Sarkozy a afirmat, joi, la Bruxelles, că Angela Merkel i-ar fi spus că intenţionează "să evacueze tabere" în următoarele săptămâni, însă informaţia a fost dezminţită imediat de diplomaţi germani.

"Doamna Merkel mi-a vorbit despre intenţia de a proceda, în următoarele săptămâni, la evacuări de tabere", a spus Sarkozy, la încheierea unui summit UE dominat de discuţiile privind romii.

Preşedinţia franceză nu a comentat declaraţia de joi seară purtătorului de cuvânt german, surse apropiate preşedintelui Sarkozy declarând că acesta nu doreşte să publice nici o reacţie.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a precizat că "Guvernul german susţine Franţa în ceea ce priveşte criticile legate de forma şi tonul declaraţiilor comisarului european (Viviane) Reding".

Autorităţile de la Paris au fost scandalizate de declaraţiile comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a făcut aparent o paralelă între politica Franţei faţă de romi şi deportările din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Ea şi-a exprimat, miercuri, regretul pentru afirmaţiile sale, însă summitul UE de joi s-a transformat într-o adevarată dispută între Paris şi Bruxelles pe tema romilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close