Antena 3 CNN Externe Grevă generală de 24 de ore, vineri, în Grecia. A doua manifestare de acest fel, în mai puţin de patru luni

Grevă generală de 24 de ore, vineri, în Grecia. A doua manifestare de acest fel, în mai puţin de patru luni

Grevă generală de 24 de ore, vineri, în Grecia. A doua manifestare de acest fel, în mai puţin de patru luni
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Oct 2013   •   20:36
Sindicatul grec din domeniul public Adedy a făcut apel, joi, la organizarea unei greve de 24 de ore vineri, 6 noiembrie, pentru a cere renunţarea la "măsurile de austeritate", aderând astfel la o acţiune anunţată cu o zi înainte pentru aceeaşi dată de sindicatul privat GSEE, informează AFP, potrivit Mediafax.
 
Este vorba despre o a doua grevă generală în Grecia, în mai puţin de patru luni.
 
"Comisia executivă a Adedy a hotărât organizarea unei mobilizări de 24 de ore pe 6 noiembrie pentru a lupta împotriva noilor concedieri şi disponibilizări în domeniul public consimţite de guvern troikăi" creditorilor (UE-FMI-BCE), anunţă un comunicat al Adedy.
 
Nemulţumiţi de un plan de restructurare a domeniului public ce prevede 25.000 de mutări şi 4.000 de concedieri până la sfârşitul anului 2013, funcţionarii au organizat deja, în septembrie, numeroase acţiuni de grevă şi de întrerupere a lucrului.
 
Guvernul grec negociază începând din septembrie cu creditorii săi asupra evaluării reformelor vizând asanarea economiei, o condiţie pentru acordarea unei noi tranşe de împrumut.
 
Troika cere Greciei să implementeze noi măsuri economice pentru a acoperi deficitul bugetar.
 
Miercuri, GSEE a făcut apel la o grevă de 24 de ore împotriva "şomajului de coşmar şi dereglării pieţei muncii".
 
GSEE protestează faţă de proiectul de buget pentru 2014, care "distruge drepturile sociale". Sindicatul Pame, afiliat Partidului Comunist, face de asemenea apel pentru organizarea unei acţiuni de grevă în aceeaşi zi.
 
Grecia, prima victimă a crizei datoriilor în zona euro, a fost constrânsă se recurgă la mecanismul de salvare al UE-FMI pentru a evita falimentul.
 
În schimbul împrumuturilor acordate, statul grec a fost nevoit să adopte măsuri de austeritate severe care l-au plonjat într-o recesiune profundă, cu peste 27% din populaţia activă în şomaj.


 

×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close