Antena 3 CNN Externe Iaţeniuk îi răspunde lui Putin: Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în cinci ani

Iaţeniuk îi răspunde lui Putin: Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în cinci ani

Iaţeniuk îi răspunde lui Putin: Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în cinci ani
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    08 Sep 2014   •   08:42
Ucraina nu va mai fi dependentă de gazul rusesc în următorii cinci ani, cel puţin asta speră premierul Arseni Iaţeniuk, într-un interviu pentru postul ucrainean de televiziune "1+1".
 
"Victoria va fi obţinută atunci când Ucraina nu va mai cumpăra deloc gaze de la Rusia, fapt care s-ar putea împlini în cinci ani", a precizat premierul ucrainean, duminică, informează RIA Novosti, potrivit Agerpres.
 
Iaţeniuk a mai spus că Ucraina deţine în prezent aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze, adăugând că ţara sa mai are nevoie de încă cinci miliarde de metri cubi pentru a acoperi nevoile pentru perioada toamnă-iarnă.
 
Achiziţiile de gaze din Uniunea Europeană prin Polonia, Ungaria şi Slovacia au crescut, a mai subliniat premierul.
 
La mijlocul lunii iunie, gigantul rus Gazprom a introdus un sistem de preplată pentru livrările de gaz către Ucraina din cauza datoriei masive la gaze a Kievului, de circa 5,3 miliarde de dolari.
 
Pe 3 septembrie, premierul ucrainean declara că Kievul a propus Moscovei două opţiuni privind preţurile la gaz: 300 de dolari pe mia de metri cubi pe timpul verii şi 380 de dolari pe timpul iernii.
 
Ca răspuns la propunerea lui Iaţeniuk, premierul rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova nu va accepta decât un preţ de 385 pe mia de metri cubi şi că va relua cooperarea pe această chestiune numai după ce va fi achitată datoria.

Anterior, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar putea începe să restricţioneze alimentarea cu electricitate a Ucrainei, dacă tăierile de curent din Crimeea vor continua.
 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close