Antena 3 CNN Externe Încercări disperate ale Marii Britanii pentru "înduplecarea" scoţienilor. Ce va face astăzi premierul David Cameron

Încercări disperate ale Marii Britanii pentru "înduplecarea" scoţienilor. Ce va face astăzi premierul David Cameron

Încercări disperate ale Marii Britanii pentru "înduplecarea" scoţienilor. Ce va face astăzi premierul David Cameron
de O.P.    |    15 Sep 2014   •   08:08

Premierul britanic David Cameron va efectua luni ultima deplasare în Scoţia pentru a susţine respingerea independenţei la referendumul istoric de joi, al cărui rezultat se anunţă strâns potrivit sondajelor, relatează AFP.

Cele două tabere, cot la cot în sondaje, nu au avut pauză nici duminică, dar executarea de către gruparea Stat Islamic a ostaticului David Haines, lucrător umanitar scoţian în  vârstă de 44 de ani, a aruncat o umbră asupra campaniei.

Premierul scoţian Alex Salmond, liderul separatiştilor, a condamnat moartea al cărei "nivel de brutalitate depăşeşte imaginaţia".

În apropierea scrutinului convocat joi, cele două tabere sunt cot la cot chiar dacă tabăra care militează pentru respingerea independenţei se afla pe primul loc în trei dintre cele patru sondaje realizate la acest sfârşit de săptămână.

Unioniştii ar obţine 53 la sută din voturi, susţine un sondaj realizat de Opinium-The Observer.

Institutul de sondare a opiniei publice subliniază că "principala preocupare a susţinătorilor respingerii referendumului se referă la capacitatea unui guvern scoţian independent de a-şi îndeplini angajamentele economice, mai ales în privinţa sănătăţii şi pensiilor".

"Dacă se poate trage o concluzie din cele patru sondaje, aceasta este că fiecare vot contează. Nu este loc pentru un vot de protest când miza este atât de ridicată", a comentat directorul de campanie al taberei care susţine respingerea referendumului, Blair McDougall.

"Sondajele arată că referendumul poate bascula atât de o parte, cât şi de alta", a subliniat la rândul său liderul echipei rivale, Blair Jenkins.

Deşi nesigură de rezultat, tabăra ce susţine aprobarea referendumului se pregăteşte deja pentru o eventuală independenţă.

"Primul lucru ce trebuie făcut este reunirea tuturor scoţienilor", a declarat Alex Salmond pentru BBC, promiţând reunirea tuturor celor "care vor avea ceva de oferit", indiferent de tabără.

Salmond a declarat, de asemenea, că "specialişti într-o serie de domenii" au fost abordaţi pentru pregătirea unei eventuale victorii a separatiştilor.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close