Antena 3 CNN Externe Iranul cere ajutorul Rusiei pentru construirea unui alt reactor nuclear

Iranul cere ajutorul Rusiei pentru construirea unui alt reactor nuclear

Iranul cere ajutorul Rusiei pentru construirea unui alt reactor nuclear
Sursa foto: Centrala nucleara Bushehr
13 Feb 2013   •   14:26

Teheranul se pregăteşte să demareze construcţia unui al doilea reactor nuclear, la centrala Bushehr, în strânsă colaborare cu Rusia, a declarat optimist ministrul de externe iranian, Ali Akbar Salehi.

"Sperăm să construim a doua unitate împreună cu colegii noştri ruşi", a spus el jurnaliştilor prezenţi la o conferinţă de presă, marţi seară.

Salehi a precizat că Rusia este "partenerul preferat" al Teheranului pentru construirea celui de-al doilea reactor nuclear iranian.

"Conform unei înţelegeri ruso-iraniene, parafată în 1992, am căzut de acord să construim unităţi de energie nucleară, cu o capacitate de peste 5000 de megawaţi, în cooperare cu Rusia", a adăugat Salehi, citat de Press TV.

Vara trecută, Sergei Kiriyenko, care este liderul unei companii ruse, specializată în dezvoltarea unor astfel de proiecte,  susţinea că Moscova nu negociază o eventuală colaborare cu Iranul.

Centrala Bushehr a început să funcţioneze la capacitate maximă în data de 31 august 2012, utilizând singura unitate disponibilă.

Construcţia centralei nucleare a început în anii `70, dar a fost întreruptă de mai multe ori. În 1998, Rusia a semnat un contract în valoare de un miliard de dolari, prin care se angaja să finalizeze lucrările.

×
Subiecte în articol: Teheran Moscova reactor nuclear
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close