Antena 3 CNN Externe Liderii din zona euro vor participa la un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia

Liderii din zona euro vor participa la un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia

Liderii din zona euro vor participa la un summit extraordinar pe tema crizei din Grecia
06 Iul 2015   •   09:16

Un summit extraordinar la care vor participa liderii din zona euro va avea loc marţi, la Bruxelles, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Le Figaro.
   
Summitul extraordinar european pe tema Greciei va avea loc marţi, la ora 18.00 (19.00, ora României), a anunţat Donald Tusk pe contul său de Twitter.

Summitul va avea loc la iniţiativa cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez François Hollande. Liderul german şi cel francez au purtat o conversaţie telefonică, duminică seara, după anunţarea primelor rezultate parţiale ale referendumului din Grecia, care indică o victorie a taberei "nu".
   
După numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora. Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.
   
Întrebarea adresată la referendum a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsută pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".
   
Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendum. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.
   
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
   
Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

×
Subiecte în articol: Grecia criza Grecia
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close