Antena 3 CNN Externe Locuinţe distruse şi oraşe rămase izolate, după trecerea taifunului Utor prin Filipine

Locuinţe distruse şi oraşe rămase izolate, după trecerea taifunului Utor prin Filipine

Locuinţe distruse şi oraşe rămase izolate, după trecerea taifunului Utor prin Filipine
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
13 Aug 2013   •   11:57
Locuinţele a zeci de mii de persoane din nordul Filipinelor au rămas fără acoperişuri marţi, a doua zi după trecerea taifunului Utor, cel mai violent din acest sezon pe arhipelag, în timp ce echipele de salvare încearcă să ajungă în localităţile izolate de restul lumii, informează AFP.

Potrivit ultimului bilanţ comunicat de Guvern, în urma taifunului au murit două persoane, iar 11 au dispărut, acestea fiind mai puţine în raport cu bilanţul anunţat luni, când 23 de persoane au fost date dispărute.


"Au căzut arbori, au fost smulse acoperişuri şi au fost dărâmaţi stâlpi de electricitate", a declarat Reynaldo Balido, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru gestionarea catastrofelor naturale, descriind situaţia din oraşele de pe coastă şi din satele montane din nordul insulei principale a arhipelagului, Luzon.

Echipele de salvare încearcă marţi să ajungă în trei oraşe ale provinciei Aurora, pe coasta de est a insulei Luzon, toate trei fiind situate în calea taifunului Utor, cel mai violent care a afectat Filipinele în această perioadă a anului.

Satele, în care locuiesc în total 45.000 de persoane, au fost izolate de restul lumii marţi dimineaţa, după 24 de ore de la trecerea taifunului.

Peste 90 la sută din cladirile oraşului Casiguran au fost distruse, potrivit primarului localităţii, a anunţat Elson Egargue, însărcinat cu daunele provocate de catastrofă în provincia Aurora. Totuşi, autorităţile locale nu au raportat victime. "Aceste oraşe sunt obişnuite cu taifunuri, sperăm că ele vor face faţă şi vor putea evita pierderile umane", a declarat Balido.

Potrivit autorităţilor naţionale, Utor a distrus în nordul insulei Luzon aproximativ 1.500 de locuinţe, ceea ce a determinat 30.000 de persoane să se adăpostească în refugii. Acest bilanţ nu include daunele survenite în provincia Aurora, unde mai multe localităţi rămân izolate.

Taifunul Utor îşi continuă traiectoria, marţi, în Marea Chinei de Sud, deplasându-se spre sudul Chinei şi Hong Kong, potrivit Observatorului din Hong Kong.



×
Subiecte în articol: furtuna filipine
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close