Antena 3 CNN Externe Manifestaţie la Barcelona pentru formarea unui nou guvern

Manifestaţie la Barcelona pentru formarea unui nou guvern

Manifestaţie la Barcelona pentru formarea unui nou guvern
Sursa foto: foto: Agerpres
11 Mar 2018   •   23:09

Zeci de mii de catalani au manifestat duminică la Barcelona, răspunzând apelului unei asociaţii separatiste, pentru a cere formarea unui guvern determinat să avanseze spre secesiune, au constatat jurnalişti ai AFP.

Potrivit poliţiei municipale, 45.000 de persoane au participat la marşul "Republica acum", organizat de Adunarea Naţională Catalană (ANC).

"Deţinuţi politici, libertate" sau "Niciun pas în spate" au fost alte sloganuri ale manifestaţiei, notează EFE, alături de apeluri la unitatea forţelor pro-independenţă.

Deşi au câştigat majoritatea absolută în parlamentul catalan la alegerile din 21 decembrie, partidele separatiste nu s-au înţeles pentru moment în privinţa învestirii unui guvern regional, aminteşte AFP.

Săptămâna trecută, cele două principale partide pro-independenţă au ajuns la un acord pentru a avansa spre secesiune, preconizând să supună la referendum o viitoare Constituţie catalană.

Dar ele trebuie încă să facă faţă unor obstacole judiciare şi să obţină susţinerea CUP (Candidatura unităţii populare, 4 deputaţi, extrema-stângă) pentru a forma un guvern şi a pune astfel capăt plasării sub tutelă a regiunii de către guvernul central.

Dezbaterea de învestitură a unui nou preşedinte regional, prevăzută pentru luni, a trebuit să fie anulată sine die, candidatul actual, fostul lider al ANC Jordi Sanchez fiind în arest preventiv, la fel ca alţi trei conducători pro-independenţă.

Urmăriţi penal pentru implicarea lor în încercarea eşuată de secesiune din 27 octombrie anul trecut, ei sunt consideraţi de separatişti ca fiind "prizonieri politici".

Ex-preşedintele Carles Puigdemont, destituit de Madrid pe 27 octombrie după proclamarea unei republici independente şi care face la rândul său obiectul unui dosar penal, s-a exilat în Belgia şi, confruntat cu obstacole judiciare, a renunţat să candideze din nou la conducerea regională.

În aşteptarea învestirii unui executiv, Catalonia, regiune cu 7,5 milioane de locuitori, rămâne sub administrarea directă a guvernului condus de Mariano Rajoy.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close