Antena 3 CNN Externe Mii de homosexuali şi activişti împotriva rasismului au defilat la Atena: Anul acesta reocupăm Atena!

Mii de homosexuali şi activişti împotriva rasismului au defilat la Atena: Anul acesta reocupăm Atena!

Mii de homosexuali şi activişti împotriva rasismului au defilat la Atena: Anul acesta reocupăm Atena!
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
09 Iun 2013   •   09:08
Câteva mii de homosexuali, activişti de stânga şi împotriva rasismului au defilat sâmbătă în centrul Atenei pentru a "reocupa oraşul", în contextul unei intensificări a homofobiei şi intoleranţei, cu ocazia celei de a opta ediţii locale a Gay Pride, relatează AFP, conform Mediafax.
"Anul acesta reocupăm Atena", a declarat pentru AFP una dintre organizatoare, Andrea Gilbert, relevând o "intensificare a ostilităţii" faţă de homosexuali, pe fondul unui avans al neonaziştilor şi generalizării violenţelor dinspre extrema dreaptă vizând grupuri minoritare.
Aceată tendinţă nu a ocolit nici partidul conservator al premierului Antonis Samaras, care tocmai a propus Parlamentului suprimarea pur şi simplu a dispoziţiilor actuale împotriva discriminării pe baza orientării sexuale, a deplâns ea.
"Atena este a noastră", proclama în replică sloganul manifestaţiei, la care primarul Atenei (centru) a hotărât să nu mai participe în ultimul moment, în contextul în care a promis, potrivit acesteia, să lanseze manifestaţia.
Însă moralul participanţilor nu a fost afectat. Ei dansau sub o adevărată ploaie de prezervative, împrăştiate dintr-un car alegoric, în cursul unui marş până la Parlament.
"Revendicăm dreptul la căsătorie şi adopţie", într-o ţară care nu recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex şi în care pactul de uniune civilă creat în urmă cu câţiva ani exclude în mod explicit cuplurile de acelaşi sex, declară Andréas Ioannidis, în vârstă de aproximativ 30 de ani.
"Însă anul acesta, Gay Pride prezintă totodată un mesaj împotriva retoricii urii promovate de Zori Aurii", un partid neonazist care a obţinut 7% din voturile exprimate şi 18 mandate de deputat în ultimele alegeri.
"Mulţi prieteni sunt îngrijoraţi, pentru că atmosfera s-a tensionat. Auzim în prezent vorbindu-se despre agresiuni, dar până la urmă este în regulă", a declarat o studentă la economie, Anni, în vârstă de 21 de ani, care purta o banderolă a unei mişcări lesbiene.
Raliaţi sub o pancartă pe care se putea citi "Diplomats for Athens pride" (diplomaţi pentru mândria Atenei), membri ai corpului diplomatic din şapte ţări, între care Franţa, Statele Unite şi ţările scandinave, s-au alăturat coloanei pentru prima dată, la iniţiativa misiunii olandeze.
Însă nu este vorba despre un amestec în afacerile elene. Diplomaţii dau asigurări că se află la miting "cu titlu personal", într-un angajament "în favoarea drepturilor comunităţii homosexuale şi a minorităţilor".
Mitingul a primit totodată o susţinere din partea unor manifestanţi europeni altermondialişti, veniţi în faţa sediului Parlamentului grec la un "summit" împotriva austerităţii şi pentru democraţie în Europa.
La trecerea defilării homosexualilor, sloganuri împotriva lumii financiare şi de susţinere a "revoluţiei" sunt înclocuite cu sloganul "Sol sol sol, Solidaritate cu gay-ii", strigat de activişti francezi din cadrul CGT.
Un pic mai departe, o banderolă purtată de câteva zeci de persoane reunite sub steaguri roşii cu ciocan şi nicovală îndeamnă la "solidaritate cu rebelii turci".
 

×
Subiecte în articol: activisti defilare
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close