Antena 3 CNN Externe Neonazistul maghiar Csanad Szegedi s-a convertit la iudaism

Neonazistul maghiar Csanad Szegedi s-a convertit la iudaism

Neonazistul maghiar Csanad Szegedi s-a convertit la iudaism
de M.T.    |    25 Oct 2013   •   12:34

A fost unul dintre cei mai vehemenţi militanţi antisemiţi din Ungaria, dar a sfârşit prin a se converti la iudaism. Este cazul lui Csanad Szegedi, fost lider al unei formaţiuni de extremă dreapta, care a luat această decizie după ce şi-a descoperit rădăcini evreieşti.

Informaţi a apărut prima oară anul trecut. Csanad Szegedi, numărul doi al partidului neonazist Jobbik, a treia forţă politică din Ungaria, şi-a descoperit originile evreieşti.

Szegedi a luat atunci legătura cu rabinul Shlomo Koeves, căruia i-a exprimat părerile sale de rău pentru discursurile antisemite şi xenofobe pe care le-a ţinut şi în care era depăşit doar de Gabor Vona, potrivit ziarului ABC, citat de Agerpres.

Într-un text trimis rabinului, el scria că „fie că îmi place sau nu, arborele meu genealogic arată clar că sunt evreu”.

Zvonurile privind originile sale au căpătat însă tot mai multă forţă până când extremistul a fost obligat să mărturisească faptul că bunica sa din partea mamei, o supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, era evreică.

În iudaism, acest lucru înseamnă că atât mama lui, cât şi Szegedi însuşi sunt evrei.

Tot scandalul a pornit în 2010, de la o înregistrare audio a unei convorbiri dintre Szegedi şi un delincvent care îl ameninţa pe extremistul ungur că va dezvălui originile sale evreieşti, cerând în schimbul tăcerii sale o sumă de bani. 

Într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag, Csanad Szegedi a mărturisit că a decis să treacă la cultul mozaic. Mănâncă doar kosher, studiază ebraica şi a subscris la regulile noii sale religii.

Szegedi şi-a pierdut postul în partidul Jobbik, care i-a cerut să renunţe şi la scaunul de europarlamentar, de unde acesta obişnuia să lanseze ameninţări la adresa minorităţilor etnice din ţara sa, acuzându-i pe evrei că „au cumpărat' Ungaria” şi dispreţuindu-i pe imigranţi şi pe romi.

Csanad Szegedi este cel care a înfiinţat Garda Maghiară, un corp paramilitar legat de Jobbik şi succesor al Partidului Crucilor cu Săgeţi, care i-a sprijinit pe nazişti în Ungaria în Al Doilea Război Mondial.

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close