Antena 3 CNN Externe Olanda declară că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu"

Olanda declară că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu"

Olanda declară că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în "acest stadiu"
Sursa foto: Foto: presalocala.com
09 Feb 2011   •   20:00

Olanda s-a alăturat miercuri statelor care sunt împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.  "Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte ţări pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să adere la spaţiul Schengen", a declarat Ben Knapen, ministrul olandez al Afacerilor Europene, la finalul întrevederii de la Paris cu omologul său francez, Laurent Wauquiez, relatează AFP.

Franţa şi Germania au decis în decembrie să blocheze aderarea în martie 2011 a celor două state la spaţiul Schengen din cauza carenţelor Sofiei şi Bucureştiului cu privire la lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (...). Am decis să lucrăm la definirea unui ansamblu de criterii de respectat şi, pornind de aici, să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spaţiul Schengen", a continuat ministrul olandez al Afacerilor Europene.
   
Şi Laurent Wauquiez a refuzat ideea unui "calendar" cu "date artificiale": "Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au depus eforturi imense pentru a ameliora eficacitatea la frontiere, lupta împotriva corupţiei, sistemul judiciar (...), dar criteriile nu sunt îndeplinite", citează AFP.
   
Finlanda şi Norvegia şi-au exprimat şi ele rezervele asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

În spaţiul Schengen, peste 400 de milioane de cetăţeni pot circula liber pe teritoriul a 25 de state, fără a fi nevoiţi să prezinte paşapoartele la graniţe. Deşi Elveţia, Norvegia şi Islanda, state care nu fac parte din Uniunea Europeană, au aderat la spaţiul Schengen, Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare membre UE, au decis să rămână în afara lui.

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close