Antena 3 CNN Externe ONU: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria

ONU: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria

ONU: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria
Sursa foto: Foto: online.wsj.com
de M.Z.    |    10 Mai 2012   •   09:42

În Siria, nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil, a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Avertismentul reprezentantului Naţiunilor Unite vine după atacul asupra coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria, informează AFP.

Ban Ki-moon a declarat că se teme "că un război civil de mare anvergură, cu efecte catastrofale pentru Siria şi regiune", ar putea izbucni dacă violenţele nu vor înceta.

Din acest motiv, reprezentantul ONU a spus că guvernul sirian şi opoziţia "trebuie să realizeze că nu a mai rămas mult timp pentru încetarea violenţelor" şi să permită o rezolvare politică a conflictului "între Guvern şi cei care vor schimbarea".

Bomba care a explodat miercuri la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria, rănind zece militari este un indiciu al dificultăţilor şi pericolului misiunii Naţiunilor Unite în ţară, a adăugat Ban Ki-moon.

Miercuri, o încărcătură a explodat la intrarea în oraşul sirian Deraa (sud), la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU în care se afla generalul norvegian Robert Mood, şeful misiunii ONU. Acesta din urmă a precizat că explozia a avut loc după trecerea celor patru vehicule ale organizaţiei.

În spatele vehiculelor ONU, la aproximativ 150 de metri, se aflau cele ale armatei siriene şi ale jurnaliştilor. Zece militari sirieni, dintre care cel puţin un ofiţer, au fost răniţi în explozie, potrivit unui bilanţ al ONU.

Consiliul naţional sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că este la originea acestui atentat.

Aceasta este prima dată când o coloană oficială a ONU este vizată de la mobilizarea observatorilor în Siria la 15 aprilie, pentru a supraveghea un armistiţiu ignorat continuu.

Potrivit Naţiunilor Unite, 70 de observatori militari neînarmaţi sunt în prezent mobilizaţi în Siria, precum şi 43 de civili în cadrul Misnus. Această misiune a fost creată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru a supraveghea încetarea focului instaurată la 12 aprilie şi încălcată în mod repetat. Observatorii ar urma să ajungă la 300 de militari până la sfârşitul lui mai.

Marţi, în faţa Consiliului de Securitate, emisarul internaţional pentru Siria Kofi Annan şi-a apărat planul de pace, apreciind că observatorii ONU au un efect de calmare a conflictului.

El a recunoscut, totuşi, că regimul Assad şi rebelii sunt "foarte greu de convins" să depună armele.

Aproximativ 12.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la izbucnirea revoltei populare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.


×
Subiecte în articol: razboi civil Siria Ban Ki-moon
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close