Antena 3 CNN Externe Opoziţia siriană REFUZĂ să participe la conferinţa de pace de la Geneva

Opoziţia siriană REFUZĂ să participe la conferinţa de pace de la Geneva

Opoziţia siriană REFUZĂ să participe la conferinţa de pace de la Geneva
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
13 Oct 2013   •   13:47
Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, nu va participa la conferinţa de pace Geneva-2 şi ameninţă cu retragerea din Coaliţia împotriva regimului în cazul în care aceasta va participa la reuniune, a anunţat liderul grupului duminică, relatează AFP, conform Mediafax.
"CNS, care este cel mai mare bloc politic din cadrul Coaliţiei, a adoptat decizia fermă (...) de a nu merge la Geneva, date fiind circumstanţele actuale" pe teren în Siria, a declarat telefonic pentru AFP Georges Sabra, liderul Consiliului. 
"Acest lucru înseamnă că (CNS) nu va rămâne în interiorul Coaliţiei dacă aceasta va participa", a adăugat el. Coaliţia a stabilit drept condiţie comună a participării la o asemenea conferinţă de pace plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
"În cazul în care Coaliţia decide să meargă, noi nu vom merge", a subliniat Sabra, invocând suferinţele populaţiei din cauza războiului între regim şi rebeli.
Rusia şi Statele Unite doresc să convoace la jumătatea lui noiembrie o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cunoscută sub numele de Geneva-2, cu scopul de a găsi o soluţie politică la conflict.
CNS, din cadrul căreia face parte influenta mişcare Fraţii Musulmani din Siria, a fost liderul opoziţiei împotriva regimului al-Assad, după care a inclus, în urma unor eforturi, în noiembrie 2012, noi grupări, formând Coaliţia naţională a opoziţiei.
Consiliul reuneşte susţinătorii politicii de confruntare în cadrul conflictului, care refuză orice negociere a unei păci înainte de plecarea lui al-Assad de la putere.
 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close