Antena 3 CNN Externe Palestinienii din întreaga lume comemorează Ziua Catastrofei (Yawm an-Nakba)

Palestinienii din întreaga lume comemorează Ziua Catastrofei (Yawm an-Nakba)

Palestinienii din întreaga lume comemorează Ziua Catastrofei (Yawm an-Nakba)
15 Mai 2013   •   15:03

Sute de palestinieni au mărşăluit în oraşul Bethlehem, din Cisiordania, pentru a marca cea de-a 65-a aniversare a aşa numitei Zile a Catastrofei sau Yawm an-Nakba.

Forţele israeliene au atacat protestatarii cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, încercând să împiedice accesul acestora la locurile lor de pelerinaj, aflate în prezent sub ocupaţie israeliană.
De asemenea, coordonatorul comitetului de protest împotriva coloniilor israeliene, Mazin al-Azzah, a fost arestat.

Demonstraţii similare au avut loc şi în Fâşia Gaza.

Concomitent cu acestea, refugiaţii palestinieni s-au adunat în faţa biroului ONU din capitala libaneză, Beirut, pentru a-şi reitera dreptul de a se reîntoarce pe tărâmul lor.

În fiecare an, pe 15 mai, palestinienii din toată lumea ţin manifestări comemorative pentru a marca evacuarea forţată a sute de mii de persoane, din casele lor, de către trupele israeliene, odată cu crearea statului evreu, în 1948.

Anul trecut, zeci de palestinieni au fost ucişi în sudul Libanului, în Gaza, Cisiordania şi Înălţimile Golan, cu ocazia manifestărilor organizate cu acest prilej.

La 15 mai 1948, armata israeliană a evacuat în forţă peste 700.000 de palestinieni, aceştia fiind nevoiţi să devină refugiaţi în ţările învecinate.

În aceeaşi perioadă, soldaţii israelieni au şters de pe hartă 500 de sate şi oraşe, lăsând în urmă un total de 4,7 milioane de refugiaţi.
La 65 de atunci, bătrânii palestinieni şi descendenţii acestora încă mai visează la ziua în care se vor întoarce pe meleagurile natale.

×
Subiecte în articol: palestinieni
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close