Antena 3 CNN Externe Pentagon: SUA nu au în vedere consultări militare cu Iranul

Pentagon: SUA nu au în vedere consultări militare cu Iranul

Pentagon: SUA nu au în vedere consultări militare cu Iranul
Sursa foto: Foto: nedayeazadi.net
17 Iun 2014   •   09:47

SUA nu intenţionează să aibă consultări de ordin militar cu Iranul despre o eventuală acţiune armată în Irak, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, care nu a respins totuşi posibilitatea unor consultări diplomatice, observă AFP.

"Nu există absolut nicio intenţie, niciun plan pentru a coordona acţiuni militare între SUA şi Iran", a declarat el.

Aceste cuvinte par să contrazică afirmaţia secretarului de stat John Kerry care spusese pentru Yahoo News că "nu exclude nimic ce ar putea fi constructiv" în legătură cu o eventuală cooperare cu Teheranul.

Contraamiralul a refuzat să precizeze dacă poziţiile Pentagonului şi Departamentului de Stat sunt contradictorii, afirmând pur şi simplu că a "văzut comentariile secretarului de stat Kerry".

"Nu există planuri pentru consultaţii cu Iranul asupra unor activităţi militare în Irak', a reiterat el, adăugând că singurii interlocutori ai Washingtonului pe acest plan sunt guvernul şi forţele irakiene.

Washingtonul şi grupul '5+1' trebuie să-şi reia în această săptămână negocierile cu Teheranul la Viena cu scopul de a ajunge la un acord în dosarul controversatului program nuclear al Iranului.

"'Este posibil ca, pe marginea acestor discuţii, să poată avea loc discuţii acolo şi despre situaţia în Irak', a admis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a reamintit dorinţa Washingtonului de a-i vedea pe 'toţi vecinii Irakului respectând integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări'.

 

 

×
Subiecte în articol: Irak Pentagon
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close