Antena 3 CNN Externe Povestea din spatele FOTOGRAFIEI care A IMPRESIONAT întreaga lume, un FALS. Iată de ce

Povestea din spatele FOTOGRAFIEI care A IMPRESIONAT întreaga lume, un FALS. Iată de ce

Povestea din spatele FOTOGRAFIEI care A IMPRESIONAT întreaga lume, un FALS. Iată de ce
Sursa foto: Foto: Twitter
19 Feb 2014   •   19:17

Povestea fotografiei cu băieţelul sirian de patru ani, care ar fi fost descoperit în deşert, singur, după ce fugise din ţara sa, şi care a făcut înconjurul lumii, este mai puţin impresionantă decât s-a vrut a fi prezentată.

Andrew Harper, reprezentantul de ţară al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite pentru Iordania, a publicat, luni, pe Twitter, fotografia unui băieţel de patru ani care strabătea deşertul, dinspre Siria spre Iordania, scrie daily.bhaskar.com.

Hala Gorani, reporter CNN International, a preluat imaginea şi a republicat-o, cu descrierea:

"Staff-ul ONU l-a găsit pe Marwan, 4 ani, care străbătea deşertul, singur, după ce a fost separat de familia sa, care fugea din Siria”. Povestea emoţionantă a impresionat utilizatorii de Internet şi jurnaliştii din toată lumea, care au preluat şi republicat fotografia de nenumărate ori, conform BBC.

Gorani a publicat o actualizare, la doar opt minute de la ştirea iniţială, conform căreia băieţelul a fost reunit cu familia lui, fapt care a stârnit îndoieli în legătură cu veridicitatea informaţiilor.

Scepticii au verificat contul de Twitter al lui Andrew Harper, menţionat de Hala Gorani în a doua actualizare, descoperind o fotografie publicată de oficialul ONU cu jumătate de oră înaintea imaginii cu Marwan.

În aceasta se putea observa un grup de refugiaţi care străbăteau un peisaj similar, la graniţa dintre Siria şi Iordania, ceea ce sugerează că băieţelul nu ar fi fost singur în deşert, ci, cel mai probabil, însoţit de familie.

Mai mult, imaginea a fost mărită, iar Marwan pare să se afle în cadrul grupului, în ultimele rânduri.

Astfel, Shiv Malik, jurnalist de investigaţii la The Guardian, a contactat un reprezentant ONU, care i-a confirmat îndoielile. Malik i-a trimis apoi un mesaj lui Hala Gorani, în care îi spunea că, din informaţiile lui, băieţelul se afla la doar 20 de paşi în urma familiei sale.



×
Subiecte în articol: Siria fotografie viral
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close