Antena 3 CNN Externe Premierul David Cameron: ''Dacă Scoția votează ''da'', Marea Britanie se va diviza și vom porni pe căi separate pentru totdeauna''

Premierul David Cameron: ''Dacă Scoția votează ''da'', Marea Britanie se va diviza și vom porni pe căi separate pentru totdeauna''

Premierul David Cameron: ''Dacă Scoția votează ''da'', Marea Britanie se va diviza și vom porni pe căi separate pentru totdeauna''
15 Sep 2014   •   20:56

Premierul britanic David Cameron a lansat luni un apel insistent către scoțieni să respingă independența de Regatul Unit, la referendumul prevăzut pentru joi, relatează AGERPRES.''Dacă Scoția votează ''da'', Marea Britanie se va diviza și vom porni pe căi separate pentru totdeauna'', a declarat Cameron, aflat în vizită în portul petrolier scoțian Aberdeen.

Premierul britanic a avertizat că ''independența nu ar fi o despărțire de probă, ci un divorț dureros'', subliniind totodată că un vot împotriva independenței ar determina o cedare de prerogative ''fără precedent'' către Scoția.

Victoria lui ''da'' ar însemna că ''nu vom mai împărți aceeași monedă, că forțele armate pe care le-am construit împreună în decurs de secole se vor separa'', a spus Cameron.

Pe de altă parte, 'dacă joi are câștig de cauză tabăra lui ''nu'', acest lucru va declanșa un program de transfer de puteri ''vast și fără precedent'' în materie de politică fiscală și sănătate publică, a promis șeful guvernului de la Londra.

Primul ministru britanic a efectuat luni ultima sa călătorie în Scoția pentru a convinge electoratul din această provincie să voteze împotriva independenței la referendumul de joi, în care sondajele anticipează un rezultat strâns, indicând totuși un ușor avans al taberei care susține rămânerea în cadrul Marii Britanii. Conform celui mai recent, realizat de institutul Opinium, unioniștii, care sprijină ideea rămânerii Scoției în cadrul Marii Britanii, sunt cotați cu 53% din intențiile de vot.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat luni că SUA doresc ca Marea Britanie, aliat de prim-plan al Statelor Unite, să fie un partener 'puternic, robust și unit', repetând cuvintele folosite de președintele Barack Obama în iunie la Bruxelles.



×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close