Antena 3 CNN Externe Preşedintele Afganistanului cere retragerea forţelor speciale americane

Preşedintele Afganistanului cere retragerea forţelor speciale americane

Preşedintele Afganistanului cere retragerea forţelor speciale americane
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
24 Feb 2013   •   18:15

Preşedintele afgan Hamid Karzai cere retragerea forţelor speciale americane din provinciile instabile Wardak şi Logar, după ce acestea ar fi creat "grupări armate ilegale" generatoare de "insecuritate", a anunţat purtătorul său de cuvânt duminică, relatează AFP.
   
Wardak, care se află la frontiera de sud-vest a Kabulului, este un fief al insurecţiei talibane, în care forţele de securitate afgane întârzie să se impună.
   
"Preşedintele Karzai a ordonat Ministerului Apărării să ceară forţelor speciale americane să plece din provincia Wardak în termen de două săptămâni", a declarat Aimal Faizi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, într-o conferinţă de presă.
   
"Forţe speciale americane şi grupări armate ilegale pe care le-au creat generează insecuritate, instabilitate şi hărţuiesc locuitorii provinciei", a continuat el.
   
Trupelor americane şi acestor grupări armate li se reproşează "arestări" şi "percheziţii de case", a precizat Faizi. Decizia prezidenţială a fost adoptată în urma unei anchete, după ce locuitori din provincie au venit la Kabul să se plângă, a adăugat purtătorul de cuvânt.
   
Relaţiile dintre Kabul şi Washington sunt tensionate, cu mai puţin de doi ani înaintea retragerii din ţară a celei mai mari părţi a trupelor NATO, conduse de către americani. Karzai se plânge frecvent de bombardamente americane efectuate pe teritoriul afgan, atunci când acestea ating populaţia.
   
Wardak este un teritoriu-cheie din cauza apropierii sale de capitală, Kabul. Prezenţa unor insurgenţi în această zonă îngreunează transportul rutier spre Kandahar şi provincii situate în sudul ţării.


×
Subiecte în articol: presedinte Afganistan SUA Hamid Karzai
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close