Antena 3 CNN Externe Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    07 Dec 2012   •   12:26

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a invitat opoziţia la dialog sâmbătă, asigurând în acelaşi timp că referendumul privind Constituţia se va desfăşura aşa cum este prevăzut, într-un discurs la televiziune după violenţele dintre susţinătorii şi opozanţii săi, transmite AFP.

"Chem toate partidele politice la un dialog sâmbătă, 8 decembrie la palatul prezidenţial", a declarat preşedintele islamist, precizând că discuţiile vor fi pe tema elaborării unei legi electorale şi a unui curs de urmat după referendum.

Într-un discurs pe un ton ofensiv, Morsi a asigurat totuşi că acest referendum privind proiectul de Constituţie care a divizat ţara se va desfăşura aşa cum este prevăzut, la 15 decembrie, şi că după scrutin poporul va trebui să "îşi urmeze dorinţa".

"Vom respecta libertatea de expresie paşnică, însă nu vom permite niciodată cuiva să participe la crime şi la acte de sabotaj", a declarat preşedintele, în timp ce ţara traversează criza politică cea mai gravă de la alegerile din iunie.

Denunţând o derivă dictatorială, opoziţia solicită retragerea decretului de la 22 noiembrie în care preşedintele a preluat prerogative sporite, precum şi abandonarea referendumului cu privire la proiectul de Constituţie acuzat că nu oferă garanţii pentru libertatea de expresie şi de religie.

Joi seară, Morsi s-a declarat pregătit să renunţe la articolul 6 al decretului care permite preşedintelui să "ia toate măsurile necesare pentru a proteja ţara şi obiectivele revoluţiei". Cu toate acestea, el nu a spus nimic despre articolul care pune la adăpost toate deciziile sale de acţiunile în justiţie.

Armata egipteană a trimis tancuri şi a stabilit un perimetru de securitate joi în jurul preşedinţiei, după ciocniri între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui care s-au soldat, conform autorităţilor, cu şapte morţi şi sute de răniţi în noaptea de miercuri spre joi.




×
Subiecte în articol: Mohamed Morsi Egipt dialog
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close