Antena 3 CNN Externe Preşedintele tunisian a fost înlăturat definitiv de la putere după ce a fugit în Arabia Saudită

Preşedintele tunisian a fost înlăturat definitiv de la putere după ce a fugit în Arabia Saudită

Preşedintele tunisian a fost înlăturat definitiv de la putere după ce a fugit în Arabia Saudită
Sursa foto: Foto: terrepolitique.com
15 Ian 2011   •   11:11
UPDATE. Zine El Abidine Ben Ali a fost înlăturat definitiv, sâmbătă, de la preşedinţia Tunisiei, unde Consiliul Constituţional a declarat funcţia vacantă şi l-a numit pe preşedintele Parlamentului şef de stat interimar, în conformitate cu prevederile Constituţiei, relatează AFP.
   
Consiliul a proclamat "vacanţa definitivă" a funcţiei de preşedinte şi nominalizarea lui Foued Mebezza, preşedintele Parlamentului, în funcţia de preşedinte interimar al ţării, potrivit unui comunicat publicat de agenţia oficială TAP.
   
Această răsturnare bruscă de situaţie se sprijină pe articolul 57 din Constituţie şi s-a produs la cererea lui Mohammed Ghannouchi, premierul în exerciţiu, care a fost numit vineri preşedinte interimar după plecarea din ţară a lui Zine El Abidine Ben Ali, constrâns să renunţe la putere sub presiunea manifestaţiilor.
   
Nominalizarea lui Ghannouchi în virtutea articolului 56 lăsa uşa deschisă revenirii la putere a lui Zine El Abidine Ben Ali şi a fost contestată de jurişti, o parte din opoziţie şi manifestanţi.


Preşedintele tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fugit în Arabia Saudită împreună cu familia sa, a confirmat un comunicat al palatului regal, citat de agenţia saudită SPA, relatează AFP.
   
"Guvernul saudit i-a primit pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali şi familia acestuia în regat", luându-se în considerare "circumstanţele excepţionale pe care le traversează poporul tunisian", afirmă comunicatul.
   
Sosirea lui la Jeddah, un oraş saudit de pe litoralul Mării Roşii, a fost anunţată anterior de o sursă saudită.
   
Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, a părăsit vineri Tunisia după manifestaţiile fără precedent împotriva regimului său, care au fost reprimate sângeros.
   
Riyadul îşi exprimă "susţinerea faţă de orice măsură benefică poporului tunisian înfrăţit", "solidaritatea totală cu acest popor şi speră în coeziunea tututor copiilor săi pentru a depăşi această conjunctură dificilă", potrivit textului.
   
Anterior, au existat mai multe informaţii care precizau că avionul prezidenţial a aterizat în Malta, iar ulterior în Italia.
   
Identitatea membrilor familiei sale, care se află împreună cu el în Arabia Saudită, nu a fost încă precizată.
   
Potrivit informaţiilor neconfirmate, soţia preşedintelui, Leila Ben Ali, ar fi ajuns înaintea lui la Dubai, unde fusese deja la sfârşitul lui decembrie.
   
Cuplul Ben Ali împreună cu membrii familiei a petrecut o săptămână la Dubai, de unde a plecat la 27 decembrie, potrivit unor surse bine informate.

 


×
Subiecte în articol: presedinte Tunisia
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close