Antena 3 CNN Externe Preşedintele turc: Manifestaţiile din Turcia, la "un nivel îngrijorător". Poliţia să "acţioneze cu măsură"

Preşedintele turc: Manifestaţiile din Turcia, la "un nivel îngrijorător". Poliţia să "acţioneze cu măsură"

Preşedintele turc: Manifestaţiile din Turcia, la "un nivel îngrijorător". Poliţia să "acţioneze cu măsură"
Sursa foto: Foto: nationalyemen.com
01 Iun 2013   •   21:22

Preşedintele turc, Abdullah Gül, a lansat sâmbătă un apel la "bun-simţ" şi la "calm" în cea de-a doua zi de proteste violente împotriva guvernului care au cuprins Istanbulul şi mai multe oraşe din ţară, estimând că manifestaţiile din Turcia au atins un 'nivel îngrijorător', informează AFP.

"Trebuie să fim cu toţii responsabili în faţa acestor manifestaţii (...) care au atins un nivel îngrijorător", a declarat şeful statului turc într-un comunicat, cerând de asemenea poliţiei să "acţioneze cu măsură".

După câteva ore de calm, ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine turce, care au cuprins vineri centrul oraşului Istanbul, s-au reluat sâmbătă dimineaţa, însă la o intensitate mai redusă decât cu o zi înainte. În mai multe rânduri, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă în apropierea Pieţei Taksim pentru a dispersa grupurile mici de protestatari care au ripostat aruncând cu pietre.

Începând de vineri seara, protestele izbucnite la Istanbul s-au răspândit şi în alte oraşe, precum Izmir (vest), Antalya (sud) sau capitala Ankara, unde incidente violente au avut loc între poliţie şi demonstranţii care intenţionau să mărşăluiască către parlament.

Mişcarea de protest a început vineri dimineaţa, după intervenţia în forţă a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci ca parte a unui proiect de dezvoltare urbană foarte contestat.


×
Subiecte în articol: Piata Taksim proteste turcia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close