Antena 3 CNN Externe Principalul adversar al Angelei Merkel o acuză pe aceasta de mişcări politicianiste

Principalul adversar al Angelei Merkel o acuză pe aceasta de mişcări politicianiste

Principalul adversar al Angelei Merkel o acuză pe aceasta de mişcări politicianiste
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Oct 2012   •   19:02

Principalul adversar al Angelei Merkel în alegerile legislative din 2013, candidatul social-democrat Peer Steinbrück, a acuzat-o duminică pe aceasta că a amânat crearea unei uniuni bancare europene cu scopul de a îşi menţine şansele să fie realeasă anul viitor, relatează AFP.
   
El a declarat pentru postul public de radio Deutschlandfunk că Merkel are un interes personal în amânarea modificării sistemului bancar european de către Uniunea Europeană (UE) până după alegerile din Germania, prevăzute pentru septembrie sau octombrie 2013.
   
"Se poate observa că Guvernul german, cu ea în frunte, va face totul pentru a se asigura ca uniunea bancară să fie amânată cel puţin până după alegerile generale (germane), cu scopul de a nu se trezi într-o situaţie nepopulară în Germania, care s-ar confrunta cu o recapitalizare directă a băncilor", a declarat Steinbrück.
   
Liderii europeni s-au angajat în cadrul summitului european de joi şi vineri să introducă în 2013 un mecanism de supraveghere a băncilor în zona euro, un instrument indispendabil în cadrul strategiei de ieşire din criză, în urma unui compromis franco-german.
   
Acest dispozitiv, reprezentând o primă etapă către o uniune bancară, este cu atât mai important, cu cât el este condiţia ca MES să poată recapitaliza în mod direct băncile aflate în dificultate.
   
Europenii s-au angajat în legătură cu anul 2013, aşa cum doreşte Franţa, dar în mod progresiv, potrivit dorinţei Germaniei.
   
Peer Steinbrück, nominalizat candidatul pentru Cancelarie al social-democraţilor (SPD) în alegerile legislative din toamna lui 2013, propune de mai multe săptămâni un alt sistem, care ar permite băncilor să îşi constituie ele-însele, cu propriile mijloace, un fond care să le vină în ajutor în cazul în care se confruntă cu probleme.
   
"Ele sunt cele care au contribuit cel mai mult la declanşarea crizei şi trebuie să contribuie în principal la soluţionarea problemelor şi la finanţarea hotărârilor lor. Eu nu văd de ce să fie contribuabilii în prima linie", a argumentat Steinbrück.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close