Antena 3 CNN Externe Regele Iordaniei: Ridicarea Statului Islamic ar fi putut fi evitată. Lumea trebuie să se unească împotriva SI

Regele Iordaniei: Ridicarea Statului Islamic ar fi putut fi evitată. Lumea trebuie să se unească împotriva SI

Regele Iordaniei: Ridicarea Statului Islamic ar fi putut fi evitată. Lumea trebuie să se unească împotriva SI
Sursa foto: Foto:vox.com
22 Sep 2014   •   08:50

Statele Unite şi alte ţări ar fi trebuit să intervină în Siria mai devreme pentru a preveni răspândirea grupării Statul Islamic, a declarat regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

Ridicarea Statului Islamic "ar fi putut fi evitată dacă comunitatea internaţională ar fi lucrat mai dur, împreună, pentru ca finanţarea şi sprijinul pentru grupările islamiste din Siria să nu se răspândească", a afirmat regele Abdullah al II-lea într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune american CBS, citat de AFP.

Acum, grupul jihadist are acces la resurse petroliere care îl fac mai dificil de învins, a explicat regele, intervievat la New York, unde a venit pentru Adunarea Generală a ONU.

"Ei pot produce într-un an până la un miliard de produse petroliere", a adăugat el, "ceea ce înseamnă că pot plăti o mulţime de luptători străini, că ei pot cumpăra arme".

Abdullah al II-lea, pentru care responsabilii Statului Islamic nu ar trebui nici măcar să fie calificaţi "musulmani", a mai declarat că lumea ar trebui să se unească împotriva SI, care a ocupat zone mari din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat" şi unde legea islamică este interpretată radical şi sunt comise atrocităţi, cum ar fi răstigniri şi decapitări.

"Statul Islamic a declanşat o conştientizare: este timpul pentru noi să decidem o luptă a binelui împotriva răului", a mai estimat el.

 

×
Subiecte în articol: statul islamic
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close