Antena 3 CNN Externe Spania. Zece ani de închisoare pentru furtul unui manuscris din secolul al XII-lea

Spania. Zece ani de închisoare pentru furtul unui manuscris din secolul al XII-lea

Spania. Zece ani de închisoare pentru furtul unui manuscris din secolul al XII-lea
19 Feb 2015   •   00:23

Justiţia spaniolă l-a condamnat miercuri la zece ani de închisoare pe bărbatul care a furat un manuscris din secolul al XII-lea, un codex de o valoare inestimabilă, considerat primul ''ghid'' al emblematicului drum e pelerinaj către Santiago de Compostella, relatează AGERPRES.
Numărându-se printre bijuteriile patrimoniului cultural spaniol, preţiosul incunabul are 225 de pagini, fiind cunoscut şi sub numele de Codex Calixtinus. Era păstrat în arhivele catedralei din Compostella până când a fost furat, în 2011. Documentul evocă cultul Apostolului Iacob şi tradiţia pelerinajului care duce la mormântul său.

Magistraţii tribunalului din La Coruna (nordul Spaniei) ''apreciază că au dovada'' că Manuel Fernandez Castineiras, care a lucrat câţiva ani ca electrician la catedrala din Santiago de Compostella, a comis ''un furt'', potrivit verdictului. Bărbatul a fost condamnat şi pentru că a furat ''bani şi documente şi pentru un delict de spălare de bani'', pentru care a fost condamnată şi soţia lui. Cei doi vor fi nevoiţi să plătească şi o amendă de 268.000 de euro.

Potrivit magistraţilor, Manuel Fernandez Castineiras a furat la o dată cuprinsă între ''30 iunie şi 5 iulie 2011'' preţiosul incunabul ''cu scopul'' de a se îmbogăţi. ''L-a învelit în hârtie de ziar şi într-un sac'' şi l-a pus într-o cutie, ascunsă la rândul ei în garajul său din Milladoiro (nord-vest). Acolo a fost găsit de poliţie în 4 iulie 2012 ''în stare bună'', după o investigaţie extrem de mediatizată în Spania.

Atribuită papei Calixt al II-lea, lucrarea este alcătuită din cinci cărţi care conţin povestiri ale unor minuni înfăptuite de Sfântul Iacob şi transportul rămăşiţelor sale pământeşti din Ierusalim până în Galiţia. Documentul include şi un ghid pentru pelerini, o descriere a localităţii Santiago de Compostella şi a catedralei sale. Papa Calixt al II-lea a contribuit în Evul Mediu la dezvoltarea Drumului Sfântului Iacob (Camińo de Santiago — în galiciană — este numit drumul străbătut de pelerini din diferite ţări ale Europei pentru a ajunge la mormântul Apostolului Iacob din Santiago de Compostella). În 1122, el a decis ca fiecare an în care sărbătorirea apostolului, 25 iulie, va cădea într-o duminică să fie decretat An Sfânt. Următorul va fi în 2021.



×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close