Antena 3 CNN Externe Statul Islamic controlează în totalitate oraşul antic Palmira

Statul Islamic controlează în totalitate oraşul antic Palmira

Statul Islamic controlează în totalitate oraşul antic Palmira
Sursa foto: Foto: ro.wikipedia.org
21 Mai 2015   •   09:44

Gruparea jihadistă Statul Islamic controlează în totalitate oraşul antic Palmira, în deşertul sirian, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

Potrivit Reuters, combatanţii SI controlează baza militară aeriană din oraş şi sediul serviciilor de informaţii. De la izbucnirea luptelor, miercuri, au fost ucişi cel puţin 100 de luptători proguvernamentali.

Statul Islamic a lansat asaltul asupra oraşului Palmira miercuri, apropiindu-se treptat de situl antic joi şi vineri. Jihadiștii au executat cel puțin 49 de civili în timpul acestei ofensive, conform organizaţiei menţionate.

OSDO anunţa vineri că armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmira pentru a încerca să apere de jihadiști această bijuterie arheologică antică din deşertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichităţilor şi Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internaţională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, în opinia sa, 'o catastrofă internaţională'.

Acum o lună de zile, jihadiști ai Statului Islamic au distrus cu buldozere şi explozibili bijuteriile arheologice de la Nimrud (în nordul Irakului), oraş asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadiştii au distrus ruinele de la Hatra — o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane — şi sculpturi preislamice inestimabile la Mosul.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close