Antena 3 CNN Externe The Economist: "Răstignirea" lui Năstase, un posibil avertisment pentru clasa politică coruptă

The Economist: "Răstignirea" lui Năstase, un posibil avertisment pentru clasa politică coruptă

The Economist: "Răstignirea" lui Năstase, un posibil avertisment pentru clasa politică coruptă
Sursa foto: Foto: economist.com
01 Feb 2012   •   08:51

Condamnarea fostului premier român Adrian Năstase ar putea reprezenta, cu puţin noroc, un avertisment pentru clasa politică din România încă dominată de corupţie, susţine un comentariu publicat pe blogul săptămânalului britanic The Economist, intitulat "Năstase răstignit".
   
"Deşi această pedeapsă este relativ blândă (alte persoane inculpate în acelaşi caz au primit şase sau şapte ani de închisoare), ceea ce contează este că s-a demonstrat că un fost premier intră sub incidenţa legii. Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasă politică din jurul căreia mirosul corupţiei nu a fost încă îndepărtat", comentează săptămânalul britanic.
   
Adrian Năstase a devenit primul şef de Guvern din epoca postcomunistă care a fost condamnat pentru corupţie, aminteşte The Economist.
   
"El a fost educat în şcoala comunistă a politicii şi a demonstrat acest lucru. În timpul primului său mandat, televiziunea şi radioul public au fost obligate să urmărească o linie proguvernamentală, afirmă publicaţia britanică. Totodată, el şi-a cultivat imaginea de burghez intelectual, ceea ce a ajutat la pavarea drumului rivalului său, actualul preşedinte Traian Băsescu, al cărui discurs populist şi stil muncitoresc l-au diferenţiat de distantul Năstase", adaugă The Economist.
   
Năstase este cel mai proeminent politician român învins de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). "Aceasta înseamnă că România luptă în sfârşit împotriva corupţiei", se întreabă publicaţia britanică.

Protestatarii care sfidează temperaturile de minus 15 grade Celsius din Piaţa Universităţii din Bucureşti nu ar spune acelaşi lucru. Mulţi dintre ei văd o diferenţă mică între corupţia din zilele lui Năstase şi România din 2012.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase DNA the economist
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close