Antena 3 CNN Externe Tiruri siriene lovesc Turcia. Premierul turc denunţă o "încălcare clară" a frontierei şi promite că va acţiona

Tiruri siriene lovesc Turcia. Premierul turc denunţă o "încălcare clară" a frontierei şi promite că va acţiona

Tiruri siriene lovesc Turcia. Premierul turc denunţă o "încălcare clară" a frontierei şi promite că va acţiona
Sursa foto: Foto: todayszaman.com
10 Apr 2012   •   13:07

Tirurile provenind din Siria care au atins o tabără de refugiaţi sirieni situată pe teritoriul Turciei constituie o "încălcare foarte clară" a frontierei de stat dintre cele două ţări, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită în China, promiţând că va acţiona, relatează AFP.
   
"S-a dovedit că s-a produs o încălcare foarte clară a frontierei (...) Noi vom adopta, în mod evident, măsurile necesare", a declarat el pentru presă, la Beijing.
   
Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, care îl însoţeşte, şi-a întrerupt vizita şi urma să revină imediat în Turcia, din cauza acestei intensificări bruşte a tensiunii dintre cele două ţări.
   
Davutoglu a discutat la telefon despre acest incident cu colegii săi din patru dintre cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, adaugă agenţia. Este vorba despre China, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Ministrul urma să sune şi în Franţa.
   
Erdogan a declarat că ţara sa îşi "va utiliza toate drepturile care decurg din dreptul internaţional", fără să precizeze, totuşi, dacă Turcia intenţionează să instaleze zone-tampon sau coridoare umanitare destinate populaţiei civile, aşa cum scrie presa turcă.
   
"Ce trebuie să facă Turcia în cazul unei încălcări a frontierei? Turcia va acţiona, în mod evident, aşa cum au acţionat şi alte ţări, în conformitate cu dreptul internaţional. Acest drept ne este acordat în termenii dreptului internaţional", a insistat el.
   
Luni, tiruri lansate de pe teritoriul Siriei au rănit şase persoane aflate pe teritoriul turc, un incident care a avut loc cu o zi înainte de o vizită a emisarului internaţional pentru Siria Kofi Annan, care urma să se deplaseze în taberele de refugiaţi sirieni din sudul Turciei.
   
Cei şase răniţi sunt patru sirieni şi doi membri ai personalului turc (un poliţist şi un interpret) dintr-o tabără de refugiaţi din apropierea oraşului turc Kilis (sud-est), potrivit guvernatorului local.
   
Este pentru prima dată de la începutul revoltei din Siria, în martie 2011, când focuri trase de pe teritoriul acestei ţări rănesc persoane aflate în Turcia.

×
Subiecte în articol: Siria turcia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close