Antena 3 CNN Externe Turcia susţine că avionul militar doborât în Siria se afla în spaţiul aerian internaţional

Turcia susţine că avionul militar doborât în Siria se afla în spaţiul aerian internaţional

Turcia susţine că avionul militar doborât în Siria se afla în spaţiul aerian internaţional
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
24 Iun 2012   •   12:56

Avionul militar turc doborât în Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul efectua o misiune de antrenament şi un test al sistemului radar, fără a fi înarmat, relatează AFP.
   
"Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la 13 mile nautice de Siria", a declarat el pentru postul public de televiziune TRT.
   
Ministrul a insistat asupra faptului că avionul turc F-4 Phantom zbura singur şi nu avea "nicio misiune, inclusiv nici cea de strângere de informaţii, deasupra Siriei".
   
Davutoglu a recunoscut totuşi că avionul a intrat la un moment dat în spaţiul aerian sirian, în timpul incidentului de vineri.
   
"Aparatul nu a arătat niciun semn de ostilitate faţă de Siria şi a fost doborât la aproximativ 15 minute după ce a încălcat pentru un moment spaţiul aerian sirian", a declarat el.
   
Davutoglu a adăugat că radarele turce le-au cerut celor doi piloţi ai avionului să părăsească spaţiul aerian sirian, dar din Siria nu a venit niciun avertisment.
   
"Sirienii ştiau bine că este vorba despre un avion militar turc şi natura misiunii sale", a adăugat el.
   
Ministrul a precizat că aparatul de zbor efectua, fără armament, o misiune de antrenament şi un test al sistemului de radar din Marea Mediterană.

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close