Antena 3 CNN Externe Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui

Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui

Ucraina vrea referendum pentru mărirea puterii preşedintelui
07 Iul 2010   •   19:56

 


Parlamentul ucrainean intenţionează să iniţieze un referendum pentru a întreba cetăţenii dacă reforma constituţională din 2004 ce oferă puteri mai puţine preşedintelui este raţională, declara un lider al partidului pro-prezidenţial al Regiunilor.

 

Declaraţia vine la doar o săptămână după ce preşedintele Viktor Ianukobici aprecia în mesajul său despre starea naţiunii că reforma a provocat "dezechilibre" şi "serioasă criză de putere " şi a propus revizuirea constituţiei.

"Vom revizui grăbita reformă constituţională introdusă în 2004, care a dezechilibrat mecanismului statului. Cred că ar trebui să cerem sfatul poporului în această chestiune," arăta Oleksandr Efremov.

Amendamentele constituţionale, aprobate în timpul preşedintelui Leonid Kucima, au fost introduce în vara anului 2006, şi oferă mai multă putere parlamentului.

Succesorul lui Kucima, Viktor Iuşcenko, a încercat să abolească reformele.

"Ianukovici se teme că va pierde alegerile parlamentare din 2012, drept pentru care va exista o majoritate parlamentară pe care nu o va putea controla," aprecia parlamentarul de opoziţiei Oleh Liashko.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Ucraina viktor ianukovici referendum
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close