Antena 3 CNN Externe UE confirmă o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene privind livrările de gaze pe 26 septembrie la Berlin

UE confirmă o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene privind livrările de gaze pe 26 septembrie la Berlin

UE confirmă o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene privind livrările de gaze pe 26 septembrie la Berlin
Sursa foto: Foto: kyivpost.com
de S.T.    |    22 Sep 2014   •   21:29

Comisia Europeană şi-a confirmat luni participarea la o nouă rundă de negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina pe 26 septembrie la Berlin pentru a încerca soluționarea divergențelor dintre Moscova și Kiev privind livrările de gaze, consemnează agenția EFE, citată de Agerpres.

La reuniune vor lua parte comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, și omologul său ucrainean Iuri Prodan.

Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eșecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urmă, prețul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.

Toate rundele de negocieri pe această temă desfășurate în ultimele luni între Moscova și Kiev, cu medierea Comisiei Europene, s-au încheiat fără rezultat.

Guvernul de la Kiev încearcă în prezent să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia și Ucraina către UE.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close