Antena 3 CNN Externe UE vrea să prevină dominaţia BCE asupra Autorităţii Bancare Europene

UE vrea să prevină dominaţia BCE asupra Autorităţii Bancare Europene

UE vrea să prevină dominaţia BCE asupra Autorităţii Bancare Europene
Sursa foto: Foto:AP/Agerpres
16 Aug 2012   •   20:27

Oficiali ai Uniunii Europene vor să prevină ca cele 17 state din zona euro să domine Autoritatea Bancară Europeană prin intermediul Băncii Centrale Europene (BCE), în urma crearii unei autorităţi unice de supraveghere, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.
   
Liderii din zona euro au convenit la sfârşitul lui iunie că BCE va supraveghea băncile din regiune, în cadrul eforturilor de a opri criza datoriilor.
   
Oficialii Comisiei Europene care redactează un proiect de propunere pentru o autoritate de supraveghere comună sunt îngrijoraţi că independenţa legală a BCE i-ar putea permite să treacă peste deciziile Autorităţii Bancare Europene, care coordonează activitatea instituţiilor de reglementare din cele 27 de state membre ale UE.
   
Comisia analizează totodată modificări ale drepturilor de vot în cadrul Autorităţii Bancare, pentru a preveni ca ţările din zona euro să aibă o influenţă covârşitoare în instituţie, au spus sursele.
   
CE urmează să prezinte proiectul privind crearea autorităţii unice de supraveghere în jurul datei de 11 septembrie.
   
Înfiinţarea acestei instituţii unice de supraveghere a sectorului bancar, care va implica BCE, este prevăzută în acordul convenit la un summit UE de la sfârşitul lunii iunie, care va permite băncilor că ceară ajutor financiar direct de la fondurile europene de susţinere financiară.
   

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close