Antena 3 CNN Externe Un politician din Bangladesh, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război

Un politician din Bangladesh, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război

Un politician din Bangladesh, condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război
de M.T.    |    05 Feb 2013   •   14:19

Abdul Quader Molla, unul dintre liderii partidului Jamaat-e-Islami, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului de independenţă din 1971.

Politicianul de 64 de ani a fost găsit vinovat de viol, genocid şi crimă în procesul în care şase membri ai aceluiaşi partid sunt judecaţi sub acuzaţia că au comis atrocităţi în timpul celor nouă luni de război cu Pakistanul.

Printre altele, Molla a fost acuzat că a avut un rol important în uciderea a 381 de civili neînarmaţi, însă acesta a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse.

După verdictul tribunalului din Dhaka, partidul Jamaat-e-Islami a anunţat un protest pentru ziua de marţi şi se arată decis să se opună cu orice preţ planului guvernului de a-i executa liderii

De altfel, încă înainte ca decizia tribunalului să fie anunţată, pe străzile capitalei au izbucnit violenţe între poliţie şi susţinătorii Jamaat, astfel că securitatea oraşului a fost întârită cu încă 10.000 de poliţişti.

Din cauza protestelor, şcolile şi mai multe magazine au fost închise, iar drumurile care leagă Dhaka de alte oraşe sunt în cea mai mare parte pustii.

Tribunalul care i-a judecat pe liderii Jamaat a fost creat în 2010, dar nu are recunoştere internaţională, iar mulţi văd în sentinţele sale o încercare a guvernului de a scăpa de liderii opoziţiei la viitoarele alegeri.

Grupurile internaţionale pentru drepturile omului au şi ele dubii în privinţa corectitudinii cu care au loc procesele.


×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close