Antena 3 CNN Externe Un român, faţă în faţă cu Osama bin Laden: L-a intervievat pe terorist în urmă cu 30 de ani

Un român, faţă în faţă cu Osama bin Laden: L-a intervievat pe terorist în urmă cu 30 de ani

Un român, faţă în faţă cu Osama bin Laden: L-a intervievat pe terorist în urmă cu 30 de ani
Sursa foto: Foto: Intact Images
05 Mai 2011   •   15:49

Osama bin Laden a fost agentul americanilor inainte de a deveni inamicul numărul 1, după atentatele de la 11 septembrie 2011. O reaminteşte singurul român care a realizat un interviu cu Osama Bin Laden. Jurnalistul, un specialist în lumea arabă, traieşte la Madrid si are în spate o carieră de ziarist la cele mai importante publicaţii din Spania.

În urmă cu 30 de ani, Adrian Mac Liman l-a intervievat pentru cotidianul spaniol La Vanguardia pe Osama bin Laden, cel care avea să fie cel mai căutat terorist al planetei. L-a cunoscut la Geneva în anul 1983 în timpul tratativelor dintre rezistenţa afgană şi diplomaţia sovietică

A vorbit cu bin Laden în casa unui diplomat musulman foarte apropiat. "Mi s-a atras atenţia, la sfârşitul interviului pe care l-am avut cu el, că omul ăsta nu e din Afganistan, e un saudit care are contact cu serviciile secrete americane", povesteşte românul.

Pe lângă faptul ca este analist şi specialist în tot ceea ce înseamnă lumea arabă, Adrian Mac Liman a fost primul corespondent al ziarului El Pais în Statele Unite şi a lucrat la numeroase publicaţii sau agenţii pentru care fost trimis special în Orientul Mijlociu.

Pentru singurul român care l-a intervieat pe Osama bin Laden, sfârşitul teroristului seamănă cu finalul unui alt fost aliat al Americii, Saddam Hussein. "Prietenul de astazi poate să fie duşmanul de mâine şi duşmanul de astăzi poate să fie cel mai bun aliat mâine sau poimâine. Nu mă miră.  În cazul lui Saddam, Occidentul avea nevoie de cineva care să lupte împotriva iranienilor lui Jomeini şi l-au folosit pe Saddam. În cazul lui Osama, aveau nevoie de cineva care să lupte împotriva sovieticilor şi l-au folosit pe Osama".

În ceea ce priveşte certitudinea morţii lui Osama bin Laden, ziaristul Adrian Mac Liman crede că  sunt necesare probe pentru a elimina orice îndoială. "Cred că ar fi bine pentru toata lumea, pentru prietenii Statelor Unite, pentru duşmanii Statelor Unite, pentru prietenii şi duşmanii lui Bin Laden să fim siguri că ce a fost s-a terminat."

 


×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden interviu roman
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close