Antena 3 CNN Externe Veste minunată pentru românii din Marea Britanie! Cetățenii UE nu vor fi obligați să plece după Brexit

Veste minunată pentru românii din Marea Britanie! Cetățenii UE nu vor fi obligați să plece după Brexit

Veste minunată pentru românii din Marea Britanie! Cetățenii UE nu vor fi obligați să plece după Brexit
22 Iun 2017   •   23:20

Marea Britanie nu va obliga niciun cetăţean al UE să părăsească teritoriul său după data efectivă a Brexit-ului, a dat asigurări joi Theresa May, în cursul summitului european de la Bruxelles, scrie presa britanică.

Potrivit BBC, Theresa May le-a promis liderilor UE că orice cetățean UE care locuiește în Marea Britanie de mai mult de cinci ani va primi un statut european de ședere. Acesta va presupune accesul cetățenilor UE din Marea Britanie la sistemul de sănătate, educație și alte beneficii, chiar și după Brexit.

Theresa May a subliniat că măsurile vor fi adoptate numai dacă aceleași drepturi ar fi acordate cetățenilor britanici în alte state UE.

Cei care sosesc după data limită, dar înainte de data Brexit-ului, martie 2019, vor beneficia de o "perioadă de grație" - posibil de doi ani - după care vor putea beneficia de statutul mai sus menționat.

În acelaşi timp, premierul britanic i-a avertizat pe cei 27 de omologi ai săi că va respinge orice competenţă a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru a tranşa litigiile referitoare la drepturile cetăţenilor Uniunii după Brexit. Numai "foarte respectabilele noastre tribunale" vor putea rezolva aceste diferende, a precizat sursa.

×
Subiecte în articol: theresa may Brexit Marea Britanie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close