Antena 3 CNN Externe Zi istorică în Spania - Ceremonia de depunere a jurământului pentru noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea

Zi istorică în Spania - Ceremonia de depunere a jurământului pentru noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea

Zi istorică în Spania - Ceremonia de depunere a jurământului pentru noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea
Sursa foto: Foto captura BBC
19 Iun 2014   •   11:44

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul nopţii (01.00, ora României) regele Spaniei şi depune jurământul joi, în cursul unei ceremonii sobre, după care va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan, scrie AFP.

Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea de Bourbon a depus jurământul în Parlamentul de la Madrid, după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, după 39 de ani de domnie.
   
"Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome", a declarat noul rege, în vârstă de 46 de ani, în aplauzele deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres.

                                       AICI CEREMONIA LIVE

Modern şi cultivat, tânărul rege îl urmează la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, în cursul unei ceremonii solemne.

Felipe, în vârstă de 46 de ani, moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj.

Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, el va trebui să răspundă multor speranţe.

"În acest moment, spaniolii aşteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluţie pentru Catalonia, să rezolve problema şomajului", notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.

Joi, ceremonia se va desfăşura în faţa Parlamentului, în absenţa unor invitaţi străini.

După ce va depune jurământul în hemiciclul Congresului Deputaţilor şi va susţine primul discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o paradă militară.

Madridul îl va întâmpina pe noul rege cu mii de flori şi steaguri spaniole, un decor care eclipsează manifestaţiile republicane ce au urmat anunţului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos şi vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close