Antena 3 CNN Actualitate Media Săftoiu vrea să majoreze taxa TV, începând din 2013

Săftoiu vrea să majoreze taxa TV, începând din 2013

Săftoiu vrea să majoreze taxa TV, începând din 2013
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Oct 2012   •   15:59

Claudiu Săftoiu, proaspăt învestit în funcţia de preşedinte-general al TVR, spune că ar vrea să majoreze taxa plătită de populaţie pentru televiziunea publică. Măsura ar putea intra în vigoare de anul viitor. Săftoiu spune însă că majoarea este strâns legată de reorganizarea instituţiei.

Întrebat dacă va solicita majorarea taxei TV începând din anul 2013, Claudiu Săftoiu a răspuns: "Este foarte posibil lucrul acesta. (...) Şi dacă s-ar dubla taxa TV, ar fi ultima în raportul cuantumului cerut către populaţie în Europa. Pentru noi, o indexare a taxei măcar ar reprezenta un suflu extraordinar, dar nu o vom face, pentru că, întâi de toate, trebuie să îi reînvăţăm pe cei din TVR să cheltuiască pe câtă taxă primesc, să economisească, să regândească procedurile de televiziune în aşa fel încât costul orei de transmisie la TVR să nu fie exorbitant", a spus Claudiu Săftoiu, informează Mediafax.

Potrivit Raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată.

În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Tot marţi, Săftoiu s-a pronunţat pentru continuarea reformei şi restructurării la TVR.

"În momentul acesta, sarcina mea şi a Consiliului de Administraţie este, în mod prioritar, să salvez cele 2.395 de locuri de muncă pe care, prin planul de redresare economică, TVR le-a asigurat în momentul în care Guvernul a fost de acord să reeşaloneze la 7 ani datoria imensă, de 65 de milioane de euro, pe care Televiziunea Română o are la statul român. Cele patru luni pe care le-a avut la dispoziţie, din 3 iulie, nu au fost irosite, vom merge înainte cu privire la procesul selecţiei de personal, pentru ca, până la sfârşitul anului, în TVR să se resimtă (?) o degajare de poverile financiare enorme pe care le suportă în acest moment, odată cu reducerea personalului cu 30% şi a cheltuielilor curente cu 50%", a adăugat preşedintele SRTv.

Claudiu Săftoiu a fost validat astăzi de parlament, din a treia încercare. Decizia a fost luată în absenţa aleşilor PDL. Mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice este de 4 ani.

Săftoiu a fost ales, săptămâna trecută, pe 9 octombrie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Membrii CA al TVR, validaţi de plenul Parlamentului în 9 octombrie, au votat în aceeaşi zi candidaturile lui Claudiu Săftoiu şi Valentin Nicolau la preşedinţia CA, alegându-l pe cel dintâi preşedinte-director general al TVR. Votul a fost "cu uşile închise".




×
Subiecte în articol: claudiu saftoiu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close