Antena 3 CNN Politică Cărtărescu: Epoca Băsescu mi se pare terminată, nu mai cred că poate schimba ceva

Cărtărescu: Epoca Băsescu mi se pare terminată, nu mai cred că poate schimba ceva

Cărtărescu: Epoca Băsescu mi se pare terminată, nu mai cred că poate schimba ceva
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Sep 2010   •   23:22

Scriitorul Mircea Cărtărescu se dezice de preşedintele Traian Băsescu, pe care l-a susţinut până de curând şi susţine că şeful statului nu mai poate schimba ceva în România. Într-un interviu acordat Observatorului Cultural, Cărtărescu vorbeşte, printre altele, despre motivele care l-au îndemnat să scrie despre politică şi susţine că "epoca Băsescu" i se pare "terminată".

Mircea Cărtărescu povesteşte că a intrat din întâmplare în lumea comentatorilor politici.

"Am simţit că fac lucrul ăsta cu o pasiune din ce în ce mai mare, care se justifica prin dorinţa de-a împinge lucrurile înainte, în direcţia pe care eu o credeam bună, cea a despărţirii noastre de trecut şi a orientării către lumea democratică şi civilizată", spune Cărtărescu.

"Am crezut în liberalism, am crezut mult şi în Emil Constantinescu, şi în Traian Băsescu, adică în forţele care se opuneau restauraţiei PSD-iste. (...) L-am sprijinit cât de mult am putut pe Băsescu, care îl învinsese pe Năstase (răul absolut, pentru mine) în alegeri, care instituise CNSAS-ul, care revigorase o vreme, prin Monica Macovei, justiţia, care condamnase comunismul. Divorţul dintre el şi Tăriceanu ? recte dintre PD şi PNL ?, adică destrămarea alianţei DA, este păcatul originar al epocii politice actuale, şi e la originea marasmului de acum. După cum interpretăm ce s-a întâmplat atunci, vinovaţi sunt liberalii sau vinovat e Băsescu", adaugă scriitorul.

Băsescu, "un prizonier neputincios al sistemului politic"

Cărtărescu susţine că epoca Traian Băsescu i se pare încheiată şi îl compară pe actualul preşedinte cu Emil Constantinescu, "un prizonier neputincios al sistemului politic".

"Oricum am lua-o şi oricine ar fi avut dreptate, am mai spus-o: epoca Băsescu mi se pare terminată, cu bunele şi relele ei. Ca şi Emil Constantinescu, actualul preşedinte e azi un prizonier neputincios al sistemului politic românesc, corupt şi nenorocit. De când nu mai cred că Băsescu poate schimba ceva în România, n-am mai putut să scriu cu siguranţa cu care-o făceam înainte. Căci azi nu mai cred în nici o direcţie şi în nici o persoană de pe eşichierul politic", susţine Mircea Cărtărescu în interviul respectiv.

Cu toate acestea, scriitorul precizează că nu se consideră un "negativist" şi că speră ca lumea politică din Românie să iasă din fundătura în care se găseşte la momentul actual.

"În momentul ăsta, cauza pierdută în politica românească mi se pare că este chiar România. Dar eu nu sînt un negativist, nu sînt un om care să jubileze cînd lucrurile merg prost. Aş vrea sincer ca lumea politică românească să iasă din fundătura deprimantă în care se află acum", mai spune acesta.

De la "Levantul" la... "Levantul"

Simpatia lui Mircea Cărtărescu faţă de preşedintele Traian Băsescu s-a dovedit într-un final a fi una reciprocă. În timpul campaniei electorale din 2004, Traian Băsescu declara că nu a auzit niciodată de scriitorul român. Ulterior, însă, acesta a revenit asupra afirmaţiei, precizând că, între timp, a aflat cine este Cărtărescu şi că a citit "Levantul".

În martie 2005, şeful statului  le-a daruit jurnalistelor de Mărţişor câte un exemplar din "De ce iubim femeile", al cărui autor este Cărtărescu.

Un an mai târziu, Traian Băsescu l-a decorat pe scriitor cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer. "Această distincţie mă onorează foarte mult pentru că e din partea dumneavoastră", a spus atunci Cărtărescu, adăugând: "Sunt unul dintre cei care cred că nu v-aţi ratat încă şansele de a deveni un mare om în istoria României. Cred ca sunteţi sincer în lupta cu sistemul ticăloşit despre care vorbiţi".

În campania electorală din 2009, preşedintele Traian Băsescu a declarat, din nou, că ultima carte citită a fost "Levantul", de Mircea Cărtărescu. "Am încercat să acopăr un gol legat de aproape clasicii în viaţă", a precizat atunci şeful statului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Cartarescu sustinere
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close