Antena 3 CNN Politică Şova: Băsescu ar putea fi suspendat. Declaraţia adoptată de Parlament, cu temei juridic

Şova: Băsescu ar putea fi suspendat. Declaraţia adoptată de Parlament, cu temei juridic

Şova: Băsescu ar putea fi suspendat. Declaraţia adoptată de Parlament, cu temei juridic
Sursa foto: Foto: Antena 3
12 Iun 2012   •   21:46

Preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat în condiţiile în care nu va lua act de decizia Parlamentului, care l-a mandatat, marţi, pe premierul Victor Ponta să participe la lucrările Consiliului European din 28 iunie, a declarat senatorul PSD Dan Şova, în ediţia de marţi seară a emisiunii "Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv", de la Antena 3.

Afirmaţia acestuia vine după ce, astăzi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierului îi trebuie un act juridic pentru a putea reprezenta România în Consiliul European.

"Preşedintele Băsescu şi-a început discursul spunând că nu există temei juridic (privind declaraţia politică a USL - n.r.). Eu cred că, în urma acestei afirmaţii, pe care probabil i-au sugerat-o consilierii domniei sale, ar trebui să îi demită pe toţi. (...) Regulamentul Camerei Deputaţilor, art. 85 , Regulamentul Senatului, art. 83., Regulamentul Camerelor Comune, art. 1 pct. 22,  toate cele trei prevăd adoptarea de către Parlamentul României de declaraţii. Acesta este temeiul juridic a ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament" a declarat Dan Şova la Antena 3.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile se vor tranşa foarte simplu. Dacă citim art. 102 din Constituţie, domnia sa preşedintele va afla că Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a României. Eu cred că, dacă preşedintele României nu va respecta Constituţia României şi cele trei regulamente, domnia sa se va încadra în ceea ce Constituţia califică încălcarea gravă a Constituţiei şi trebuie suspendat" a subliniat Şova.


Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, după decizia adoptată de Parlament - potrivit căreia Victor Ponta poate participa la Consiliul European -  că acest lucru contravine legii, iar pentru ca premierul să poată participa la summit, ca să reprezinte România, are nevoie de un act juridic, de o delegaţie din partea şefului de stat.

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII SUBIECTIV DE LA ANTENA 3.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close