Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu, după discuţiile cu delegaţia FMI: Susţin mărirea salariilor

Traian Băsescu, după discuţiile cu delegaţia FMI: Susţin mărirea salariilor

Traian Băsescu, după discuţiile cu delegaţia FMI: Susţin mărirea salariilor
Sursa foto: Foto: qmagazine.ro
06 Mai 2012   •   15:10

Traian Băsescu a făcut declaraţii de presă la ora 16:00, după discuţiile cu delegaţia FMI.

Urmăreşte, în direct, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Au trecut doi ani de când am ieşit în faţa dumneavoastră şi am anunţat nişte măsuri dificile pentru populaţie. Vă asigur că nu am făcut-o pentru că mi-a plăcut, am făcut-o pentru că nu exista altă soluţie. Mi s-a părut că era mai important să nu ajungem cu ţara într-o situaţie ca Grecia, decât să nu îmi asum responsabilitatea de a face acel anunţ, atât de dureros pentru foarte mulţi români

Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la Fondul de Sănătate şi la Fondul de Pensii. Mărirea salariilor reduce deficitul la Fondul de Pensii, ca urmare a aplicării CAS-ului pe o sumă mai mare, pentru fiecare salariat.



Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa 3 miliarde de RON pentru fondul de Sănătate. Eu am precizat Fondului că nicio măsură care ar viza creşterea deficitului la fondul de Sănătate nu este acceptabilă, petnru că efeectul aici este - mai puţine medicamente şi mai multe arierate.

Creşterea salariilor nu duce la accentarea acestui deficit, ci dimpotrivă, la reducerea acestuia, cu circa un miliard de lei.

Interpretarea "preşedintele nu este de acord cu creşterea salariilor" este total greşită. Am vrut să prezint Fondului că nu este de acceptat nicio măsură populistă.

În rezerva Ministerului de Finanţe se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop - să ne plătim la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. S-a făcut asta petnru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturile prompte. Acum, România este în afara acestui risc.

×
Subiecte în articol: declaraţii presa FMI delegatie discutii
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close