Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Republica Moldova nu se va putea integra în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean

Băsescu: Republica Moldova nu se va putea integra în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean

Băsescu: Republica Moldova nu se va putea integra în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean
16 Apr 2014   •   17:35

Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeană până nu va soluţiona conflictul transnistrean, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu pentru Unimedia, informează Agerpres.

Băsescu a sugerat că cea mai bună soluţie pentru securitatea Republicii Moldova ar fi aderarea la NATO.

Întrebat dacă Republica Moldova se va putea integra în UE cu un conflict îngheţat, Traian Băsescu a arătat că Uniunea Europeană are deja precedentul Ciprului şi nu va mai permite să importe conflicte pe teritoriul său.

"Vă dau un răspuns cinstit şi foarte ferm — exclus. Se poate negocia, se poate orice, numai nu se poate intra în UE cu un conflict îngheţat pe propriul teritoriu", a afirmat Băsescu.

În acest context, el a reiterat necesitatea ca Rusia să îndeplinească angajamentele asumate în 1999 de a retrage armamentul şi militarii de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, el s-a pronunţat pentru modificarea formatului de negocieri '5+2' care să fie 'mult mai suplu'. Potrivit şefului statului român, acesta ar fi trebuit să fie compus din UE, SUA, Rusia şi Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE şi Tiraspol.

Traian Băsescu a sugerat că Republica Moldova ar trebui să examineze posibilitatea de a renunţa la statutul de neutralitate.

"Republica Moldova şi-a declarat neutralitatea, dar ca să fii neutru trebuie să te ia în seamă şi ceilalţi şi să-ţi garanteze integritatea teritorială. Dar Republica Moldova s-a declarat stat neutru, dar are un conflict pe propriul teritoriu", a spus Băsescu, susţinând că "trebuie o opţiune mai fermă a politicienilor de la Chişinău" în această privinţă.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova NATO
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close