Antena 3 CNN Actualitate Etnicii maghiari din România cer autonomie şi cetăţenie maghiară de ziua lor

Etnicii maghiari din România cer autonomie şi cetăţenie maghiară de ziua lor

Etnicii maghiari din România cer autonomie şi cetăţenie maghiară de ziua lor
Sursa foto: Foto: Mediafax
15 Mar 2011   •   13:11

20.000 de etnici maghiari din România vor cetaţenia maghiara şi o parte din ei au obţinut-o deja, luni. Ceilalţi vor depune jurământul astăzi la Consulatul General al Republicii Ungare din Miercurea Ciuc, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului european, ales în România, se numără printre cei care urmează să primească, astăzi, cetăţenie maghiară, conform Agerpres.

Tokes a declarat că acesta este cel mai frumos moment din viaţa lui şi a mulţumit guvernului ungar pentru că a făcut posibilă acordarea cetăţeniei etnicilor maghiari de pretutindeni.

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat presei că susţine autonomia maghiarilor din România, în limitele normelor europene. De asemenea, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a declarat că i se pare firesc ca Ungaria să susţină dorinţa de autonomie ale maghiarilor din România.

 

Una dintre sărbătorile naţionale ale Ungariei, care marchează începutul revoluţiei de la 1848 la Budapesta, este sărbătorită pe 15 martie.

În România, programul dedicat Zilei maghiarilor de pretutindeni cuprinde manifestări culturale, artistice şi religioase, cele mai importante urmând a se desfăşura la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.
 


În Mureş, preşedintele filialei UDMR, Istvan Benedek, că această sărbătoare ar trebui marcată de toţi maghiarii în acelaşi timp.

Acesta a făcut referire la faptul că filiala Mureş a UDMR a sărbătorit, până acum, separat de filiala UDMR Târgu Mureş acest moment, iar restul de organizaţii maghiare sărbătoresc separat.

Benedek a declarat că îşi doreşte ca noua conducere a UDMR să reunească organzaţiile maghiare, pentru ca scopurile specifice, inclusiv autonomia teritorialã, sã se poatã înfãptui.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close