Antena 3 CNN Actualitate Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne în arest preventiv
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Noi 2014   •   09:44

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri contestaţia depusă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica faţă de arestul preventiv. Totodată, instanţa a respins şi contestaţiile altor trei persoane arestate împreună cu Bica, respectiv Emil Nuţiu, expert evaluator, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, informează Agerpres.

Pe 22 noiembrie, Alina Bica, Emil Nuţiu, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Cei patru au făcut parte din Comisia Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, care, în martie 2011, a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.

Potrivit DNA, la data de 15 martie 2011, membrii comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru terenul în suprafață de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea).

Membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparației vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării din punct de vedere al suprafeței, locului amplasării și datei evaluării, susțin procurorii.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii comisiei s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

DNA mai spune că membrii comisiei au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese și din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

În acest dosar, a mai fost arestată preventiv şi fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close