Antena 3 CNN Actualitate Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună

Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună

Irimescu, în Germania: România are carne sigură pentru consum, Olanda a confirmat că marfa este bună
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Feb 2013   •   17:51

Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat la Nurnberg că România livrează carne sigură pentru consum, lucru confirmat şi de autorităţile olandeze, oficialul român arătând în schimb că în Marea Britanie au fost identificate recent probleme de siguranţă alimentară, informează Mediafax.
   
Aflat la Nurnberg, Germania, pentru deschiderea oficială a târgului de produse ecologice Biofach 2013, eveniment la care România este "Ţara anului", secretarul de stat a arătat că ministrul de resort, Daniel Constantin, a plecat la Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele Consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal.
   
"Vreau să prezint scuzele ministrului meu, care a trebuit să plece la Bruxelles, unde va avea loc, astăzi, o întâlnire între preşedintele consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal", a spus Irimescu persoanelor prezente la deschiderea târgului, unde ministrul Daniel Constantin îşi anunţase anterior participarea.
   
Secretarul de stat şi-a continuat declaraţia arătând că România nu are carne necorespunzătoare consumului.
   
"În România nu avem carne rea, adică este foarte sănătoasă, sigură şi bună pentru consum. Olanda a confirmat că toată carnea de cal primită de la noi este corespunzătoare, ceea ce este o veste bună pentru noi", a spus Irimescu.
   
La finalul ceremoniei care a marcat deschiderea târgului, în cadrul unei întâlniri avute cu jurnaliştii români, Achim Irimescu a revenit la scandalul cărnii de cal.
   
"Ministrul român a fost convocat împreună cu miniştrii din alte cinci state membre, la Bruxelles, unde va avea loc o discuţie cu privire la scandalul provocat de distribuirea lasagna cu carne în amestec, unde carnea de vită a fost înlocuită cu carnea de cal, în Marea Britanie. În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în amestec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră", a spus secretarul de stat.
   
Potrivit acestuia, carnea de cal a fost transportată din România prin Olanda şi niciodată nu a fost dusă direct prin Franţa.
   
"Mai nou, înţelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoarele de cabaline. Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu  lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea  de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o probelmă de siguranţa a alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului", a conchis Irimescu.
   
Târgul BioFach se desfăşoară în perioada 13-16 februarie şi găzduieşte 2.200 de firme din întreaga lume. România este reprezentată de 55 de producători şi are alocat un spaţiu expoziţional de 600 metri pătraţi.
   




×
Subiecte în articol: Olanda scandal carne scandal carne
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close