Antena 3 CNN Actualitate Reacţie la cazul Gabriel Grecu: MAE e declarat un diplomat rus persona non grata

Reacţie la cazul Gabriel Grecu: MAE e declarat un diplomat rus persona non grata

Reacţie la cazul Gabriel Grecu: MAE e declarat un diplomat rus persona non grata
17 Aug 2010   •   18:38

MAE a declarat persona non grata un diplomat rus de grad echivalent lui Gabriel Grecu, căruia i-a cerut să părăsească ţara în termen de 48 de ore.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu regret de faptul că, printr-o comunicare oficială transmisă astăzi, 17 august 2010, a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului Federaţiei Ruse în termen de 48 de ore. Diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat.Faţă de această situaţie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore." se arată într-un comunicat transmis marţi de Ministerul Afacerilor Externe.

 

Gabriel Grecu, angajat la Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost reţinut şi apoi eliberat câteva ore mai târziu, după ce, potrivit FSB (Serviciile Federale de Securitate), ar fi fost prins în flagrant în momentul în care cumpăra secrete militare ruse.

O televiziune din Rusia a făcut publice imaginile de la reţinerea diplomatului român. Pe înregistrare se poate observa cum oficiciul român preia un pachet. Imediat apar agenţii FSB, care îl înconjoară pe Gabriel Grecu. Oficialul român nu se opune reţinerii şi pleacă împreună cu agenţii.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: MAE rus
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close