Antena 3 CNN Actualitate O invenţie care ar uşura viaţa a zeci de mii de români nu e pusă în practică din cauza unei industrii de miliarde de euro!

O invenţie care ar uşura viaţa a zeci de mii de români nu e pusă în practică din cauza unei industrii de miliarde de euro!

O invenţie care ar uşura viaţa a zeci de mii de români nu e pusă în practică din cauza unei industrii de miliarde de euro!
Sursa foto: foto: Intact Images
28 Oct 2013   •   14:54

În 2010, la Salonul de Invenţii de la Geneva, a fost premiată cu aur tehnica dializei fără aparat. Însă rodul muncii unei echipe de specialişti români nu a fost pus în practică nici până în prezent, cel mai probabil pentru că ar strica afacerea numită dializă, scrie într-un material EXCLUSIV www.ziarulring.ro. Munca a fost coordonată de prof. dr. Alexandru Ciocâlteu.

Aproape 100.000 de mii de pacienţi din România suferă de insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei bolnavi, suportat de CNAS, depăşeşte o sută de milioane de euro pe an. Industria de profil s-a dezvoltat. Există aparate de dializă portabile, există clinici private care vin şi fac dializă la domiciliul pacienţilor, există bolnavi care fac drumuri lungi, o dată la câteva zile, până la cel mai apropiat centru. Fără asta, viaţa lor ar fi curmată brusc.

Însă, în 2010, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului “Sfântul Ioan”, din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, a inventat o metodă revoluţionară de dializă: peritoneofiltrarea sau dializa fără aparat. Din păcate, inventatorii aparatului îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de 10 ori.

"Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20.000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5.000. Dacă în lume, acum, dializa costă peste 500 de miliarde de euro, metoda înseamnă 10% din costuri. Sunt convins că am deranjat pe mulţi", a declarat prof. dr. Ciocâlteu pentru www.ziarulring.ro.

Citeşte articolul complet pe www.ziarulring.ro

×
Subiecte în articol: industrie dializa
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close