Antena 3 CNN Actualitate Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde o bătălie, să-l văd în locul meu" (VIDEO)

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde o bătălie, să-l văd în locul meu" (VIDEO)

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut: "Când Băsescu va pierde o bătălie, să-l văd în locul meu" (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Antena 3
09 Sep 2010   •   11:59

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a primit, joi, mandat de reţinere pentru 24 de ore, în urma audierilor care au avut loc la sediul Parchetului General. Sorin Ovidiu Vântu este acuzat de favorizarea fugii din ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor.

La ieşirea de la audieri, omul de afaceri a făcut o singură declaraţie:  "Îmi doresc din toată inima, atunci când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, să-l văd în locul meu".

"Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate  de 15 ani", se preciza PICCJ într-un comunicat.

"În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae. În cursul zilei de astăzi, sunt în derulare percheziţii în 10 locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arată în comunicat.

Luca, Ţurcan şi Stoian, reţinuţi în acelaşi dosar

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vîntu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau viraţi bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul şoferului lui Vântu Alex Stoian şi Octavian Ţurcan.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme deţinute de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu îi remitea sume importante de bani lui Nicolae Popa.

Alex Stoian a fost audiat la Parchet la scurt timp după reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu. După audieri, Alex Stoian a primit mandat de reţinere, el fiind transportat la Direcţia Cercetări Penale unde se află Sorin Ovidiu Vîntu.

Procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pentru şi Octavian Ţurcan. Liviu Luca a părăsit în această seară Parchetul în libertate, după ce a fost audiat în dosarul privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa. Liviu Luca este singurul dintre cei patru învinuiţi care a plecat de la Parchet fără să primească ordonanţă de reţinere.

Cazul Nicolae Popa

Procesul în care a fost judecat Nicolae Popa a fost considerat cel mai greu din sistemul judiuciar românesc. Dosarul s-a încheiat cu sentinţe însumate de 100 de ani pentru inculpaţi. Principalul inculpat, Ioana Maria Vlas, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, dar cea mai mare pedeapsă o are de executat Nicolae Popa:  24 de ani de detenţie. La data sentinţei, fostul director al grupului de firme Gelsor nu se afla în ţară şi era dat în urmărire.

Toate persoanele cercetate în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Fostul director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, Nicolae Popa a primit în lipsă 24 de ani de detenţie pentru înşelăciune.

Din anul 2000, Popa este plecat din România şi a fost dat în urmrire generală.  Procurorii au făcut cercetări şi asupra persoanelor care l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa să fugă din România. Până la urmă, fostul director al Gelsor  a fost arestat la Jakarta, în Indonezia. 

Autorităţile române au pregătit ani de zile documentaţia necesară extrădării acestuia. Ministerul Justiţiei a fost informat oficial de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, în baza unui mandat emis de autorităţile judiciare române după ce hotărârea judecătorească de condamnare în cazul lui, în dosarul FNI a rămas definitivă în 2009. Deşi între autorităţile române şi cele indoneziene există un acord de cooperare privind extrădările, Popa este aşteptat şi acum în ţară, pentru a-şi executa pedeapsa.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, directorul Gelsor, a fost aprobată de preşedintele indonezian pe 25 august.

Două din cele mai importante nume care se leagă de procesele  FNI Şi FNA u sunt cele ale lui Sorin Ovidiu Vîntu şi al Ioana Maria Vlas.

Persoanele inculpate în dosarul FNI au fost acuzate că au creat un prejudiciu de aproape 4 miliarde de lei vechi, unui număr de 260.000 de investitori. Instanţa Tribunalului Bucureşti a hotărît despăgubirea a peste 120.000 de păgubiţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: perchezitii Nicolae Popa
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close