Antena 3 CNN Actualitate Piloţii români pleacă în Portugalia pentru a învăţa să piloteze avioanele F-16. Când vor intra în dotarea Armatei Române

Piloţii români pleacă în Portugalia pentru a învăţa să piloteze avioanele F-16. Când vor intra în dotarea Armatei Române

Piloţii români pleacă în Portugalia pentru a învăţa să piloteze avioanele F-16. Când vor intra în dotarea Armatei Române
de O.P.    |    30 Sep 2014   •   06:22

Piloţii care vor zbura cu aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române vor pleca în Portugalia pentru a se familiariza cu noile aparate. 23 de militari, printre care şi personalul tehnic, se vor antrena la Baza Aeriană din Monte Real. Piloţii vor pleca în această dimineaţă de la Baza Aeriana 90 din Otopeni.

În prima fază, în Portugalia, vor fi trimişi 23 de militari, iar alţi 67 vor pleca la curs în lunile următoare, iar pregătirea durează doi ani. Nouă dintre participanţi sunt piloţi.

Pentru cele 12 avioane de tip F-16, ţara nostră va plăti peste 628 de milioane de euro. Acestea vor ajunge în dotarea Armatei Române abia în 2016 şi vor fi operaţionale un an mai târziu.

Aeronavele nu sunt noi, dar vor fi modernizate. Au fost folosite de armata portugheză, după ce au fost trecute în rezervă de americani. La momentul luării deciziei de cumpărare a avioanelelor F16 a fost un scandal imens.

 Mai mulţi producătorii europeni s-au plâns că nu au fost chemaţi să îşi prezinte ofertele, iar ambasadorii statelor europene au criticat decizia ţării noastre de a cumpăra avioane la mâna a doua de la americani.

F-16 mai este folosit de Olanda,Israel, Turcia, Egipt, Pakistan şi Coreea de sud. În acest moment, România are doar aeronave de luptă MIG 21 LANCER care şi-au epuizat perioada de funcţionare.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close