Antena 3 CNN Actualitate Produsele de import se scumpesc de 10 ori de la intrarea în ţară până la raft

Produsele de import se scumpesc de 10 ori de la intrarea în ţară până la raft

Produsele de import se scumpesc de 10 ori de la intrarea în ţară până la raft
Sursa foto: Foto: INTACT Images
11 Mar 2012   •   19:39

Produsele de import se scumpesc de 10 ori de la intrarea în ţară până la raft. Datele Ministerului Agriculturii arată că importatorii fac afaceri de milioane din mâncarea românilor.

Roşiile cumpărate de nea Marin sunt aduse din import. A dat pe ele 10 de ori mai mult decât au plătit negustorii care le-au adus de peste graniţă cu 90 de bani kilogramul.

Iordania, Turcia, Siria sunt doar câteva din tările de unde vin roşiile de pe piaţă. Negustorii le iau de acolo cu, în medie, 1.5 lei pe kilogram, iar noi le cumpărăm pe de raft cu 8 lei. Nu mai controlează nimeni preţurile. Preţurile de raft sunt preţuri de speculă. Controlorii nu-şi fac treaba.

În fiecare an, mâncăm aproape 50.000 de tone de roşii aduse din import. Nu sunt singurele legume de peste graniţă pe care le consumăm. Salata este adusă din Serbia, Ungaria, Italia şi Spania.

Şi lista continuă. Gătim cu usturoi adus din China, Siria, Malta şi Olanda. Şi ceapa este exotică: Egipt, Olanda, Siria şi Malta sunt ţările de unde o importăm.

Deşi are condiţii climatice propice pentru cultivarea legumelor, România nu reuşeşte să-şi asigure nici măcar jumătate din necesarul intern pentru consum.

Dacă, în 1990, existau 2.600 de hectare de sere, astăzi sunt de 10 ori mai puţine. Potrivit estimărilor cultivatorilor, ţara noastră importă circa 60-70% din totalul legumelor proaspete care se vând în pieţe şi în magazine.




×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close